Het effect van PropTech op de klantervaring en omzet van parkeerlocaties

Steeds meer vastgoedeigenaren zetten property technology in om de klantervaring van huurders te verbeteren. Ook het digitaliseren van de parkeerruimte kan voordelen opleveren. Denk hierbij aan het beperken van leegstand in parkeergarages, een extra inkomstenstroom en zelfs een betere onderhandelingspositie met gemeenten over parkeernormen. Welk effect heeft het toepassen van property technology op parkeergarages van Xior Student Housing gehad?

Robin Cremers, Country Manager the Netherlands van Xior Student Housing vertelt: “We focussen ons als studentenhuisvestingorganisatie voornamelijk op woonruimte voor nationale en internationale studenten. In Nederland zijn we eigenaar en verhuurder van ongeveer tienduizend woonunits (inclusief pijplijn), verspreid over meer dan 17 steden. Property technology helpt ons deze studenten te ontzorgen. Bijvoorbeeld met digitaal sleutelbeheer of apps die nieuwe bewoners helpen in contact te komen met huidige bewoners.” 

30 miljoen euro aan funding opgehaald
Property technology, of PropTech speelt een steeds grotere rol in vastgoedmanagement. Het Real Estate Tech Venture Funding rapport deelde mee dat het durfkapitaal in 2021 32 miljoen dollar bedroeg. Een stijging van 28% ten opzichte van 2020. Ook ParkBee haalde begin 2022 een funding op van 30 miljoen euro. Een oplossing voor parkeren is nog redelijk nieuw in PropTech en daar komt ParkBee om de hoek kijken.

“Voor parkeren hadden wij nog geen digitale oplossing. Toevallig kwam ik in Delft het concept van ParkBee tegen. Daar hebben we een pand met 108 huurders waar ik maar 1 parkeerplek had verhuurd terwijl we er veertig hebben. De pilot verliep zo goed dat we binnen een aantal dagen al succes boekten. Vanuit daar hebben we de afgelopen jaren gekeken hoe we dit ook op andere plekken toe kunnen passen en welke mogelijkheden er nog zijn. Zo groeide de samenwerking op één locatie in een drie jaar uit naar een heel portfolio en kijken we nu of de technologie op alle panden toegepast kan worden.”

Genereren van parkeervraag
“Ons grote probleem was dat niemand gebruik maakte van onze parkeerplekken. Studenten hebben vaak geen auto of maken hoogstens gebruik van een deelauto. Terwijl we op goede locaties in het centrum of op de campus zitten en wel te maken hebben met parkeernormen. We moeten daardoor wel parkeerplaatsen bouwen, maar onze vraag was altijd wie zou die parkeerplekken gaan huren. Nu genereert ParkBee de parkeervraag voor ons. 

Niet alleen Xior had te maken met leegstand. Gemiddeld zijn ongeveer 70% van de parkeerplekken nog onderbenut. De meeste vastgoedeigenaren halen wel inkomsten uit hun parkeergarage, maar hebben alsnog te maken met tijd- of seizoensgebonden leegstand. Bijvoorbeeld wanneer bewoners overdag naar werk gaan of op vakantie zijn.

ParkBee helpt ons efficiënter gebruik te maken van de beschikbare ruimte en zo kan leegstand worden voorkomen.

Lage investering op de bestaande infrastructuur
Daniel Mens, Portfolio Manager van ParkBee legt uit hoe property technology vastgoedeigenaren kan helpen: “Property technology heeft grote invloed op huurders. Het verhoogt de efficiëntie en de data vertelt je veel eerder wat er eventueel speelt. Dat helpt om een stap voorwaarts te maken en niet meer bezig te blijven met de operatie. ParkBee past technologie toe om parkeren digitaal te maken. Tevens voegen we de locatie toe aan een groot netwerk, dat bieden we aan via onze mobiliteits- en parkeerapp partners. We gaan ervanuit dat iedereen al een parkeerapp heeft en daarom integreren wij met bestaande parkeerapps. Daarnaast maken we locaties niet alleen digitaal toegankelijk voor bewoners van Xior, maar ook mensen uit de buurt of van buiten de stad kunnen hier nu parkeren. ParkBee geeft op veilige wijze toegang aan externen door slimme technologie op de bestaande parkeerinfrastructuur aan te sluiten.

De installatie vergt een kleine investering en verloopt eenvoudig. Het digitaliseren van het parkeerproces door ParkBee zorgt tevens voor een vermindering van exploitatie- en onderhoudskosten. Dat maakt het mogelijk om op te schalen binnen een portefeuille zoals Xior ook gedaan heeft. De toegang wordt eenvoudig gemanaged via een online parkeermanagement tool. Zo kies je zelf om bepaalde tijdslots vrij te geven of enkel een gedeelte van de parkeerruimte beschikbaar te maken. 

Robin Cremers vertelt wat de samenwerking Xior oplevert: “De reden dat wij met ParkBee verder gaan is de eenvoudige implementatie, want parkeren is voor ons geen core business. Ik wil dus niet de zorgen hebben, maar wel de voordelen. ParkBee helpt ons efficiënter gebruik te maken van de beschikbare ruimte en zo kan leegstand worden voorkomen. Verder genereren we nu extra omzet die we eerder misliepen en dragen we bij aan een duurzame oplossing voor de parkeerproblematiek die we vaak ervaren in de binnenstedelijke of campuslocaties waar onze residenties gevestigd zijn. Maar ook contact met kantoren in de buurt en buurtbewoners. Je komt allerlei partijen tegen die je anders niet tegen zou komen. Daarnaast leggen we bewijs neer bij de gemeenten dat we hier parkeerplekken aanbieden die auto’s van straat halen. Hopelijk helpt dat ons in de toekomst ook weer verder als we aan tafel zitten met de gemeente over parkeernormen.” 

Meer lezen over de funding van ParkBee? Bekijk het artikel hierover hier of lees het interview met Werner Paul Boerma. 

Parkbee.com

Reacties