Twee vrienden zetten stap om gezamenlijk in vastgoed te beleggen

De vastgoedmarkt is een markt vol kansen en uitdagingen. De vrienden Bernard Muller (links) en Marc van Elk zijn in 2016 met elkaar deze uitdaging aangegaan en zijn samen een vastgoedbeleggingsbedrijf gestart. In dit artikel vertellen zij over de oprichting van hun bedrijf DamBorg. 

Hoe zijn jullie begonnen met DamBorg?
Muller: “In 2016 kwam een goede vriend van mij, Marc van Elk – die op dat moment zelf uit een door hem opgericht computerbedrijf was gestapt – met het idee om samen een beleggingsportefeuille op te bouwen. Zelf ben ik al sinds 2009 actief in het onroerend goed met mijn bedrijf Mulvesta. Een paar jaar na de oprichting van Mulvesta heeft Max Schmidt zich bij mij aangesloten als mede-eigenaar. Omdat ik al enige ervaring had op het gebied van vastgoed, is het idee van DamBorg ontstaan. Inmiddels hebben wij acht medewerkers in dienst, gevestigd in Amsterdam en Rotterdam.”

Was het zo ingewikkeld als jullie verwacht hadden?
Muller: “Eigenlijk was het wel moeilijker dan ik had verwacht, want in 2016 trok de markt enorm aan. Hierdoor schoten de huizenprijzen flink omhoog en was het moeilijk om goed onroerend goed te vinden in Amsterdam. We hebben toen besloten om ook in Rotterdam te vestigen waar het aanvangsrendement aanzienlijk hoger ligt dan in Amsterdam. Deze beslissing heeft ertoe geleid dat onze portefeuille voor 70 procent in Rotterdam is opgebouwd en voor 30 procent in Amsterdam. We verwachten dat deze verhouding de komende jaren ongewijzigd blijft.”

Wat waren de grootste obstakels?
Muller: “Het financieren van het onroerend goed is altijd lastig. Er wordt in de markt vaak geroepen dat banken onroerend goed willen financieren. In onze realiteit zien we dat banken dit juist een stuk minder doen. Om onze nieuwe beleggingen in onder meer Rotterdam te financieren hebben wij een deel van onze Amsterdamse portefeuille verkocht, zodat we snel konden schakelen in onderhandelingen.

Een ander obstakel was het zoeken naar gekwalificeerd personeel. Ons huidige team is goed op elkaar ingespeeld. Dit is belangrijk, omdat je in deze branche veel onderweg bent.”

Welke uitdagingen zijn er momenteel?
Van Elk: “Het vinden van goede, renderende woningen in goede staat blijft altijd lastig. Daarnaast blijft het een uitdaging om goed gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. Door altijd actief te zijn en bovenop de markt te zitten merken we elke beweging en trend op. Zo kunnen we inspringen op de trends en meebuigen met de markt.”

Wat zijn momenteel grote kansen op de markt?
Van Elk: “Behalve dat wij doorgaan met het vergroten van onze beleggingsportefeuille in Amsterdam en Rotterdam, zien wij ook kansen in Utrecht en Den Haag.”

Waar staan jullie over vijf jaar?
Muller: “Over vijf jaar willen wij een substantiële woningportefeuille hebben, verdeeld over de vier grote steden. Hierbij focussen wij ons op een meer bewuste en groene omgeving. Daarnaast zullen we naast bestaande bouw ook steeds meer gaan investeren in kleinschalige nieuwbouwprojecten.

Daarnaast streven wij naar een financieel gezonde situatie door een fors percentage van de brutohuur aan te wenden voor aflossing om de bankfinanciering te verminderen. Op deze manier houden we de loan-to-value laag en zijn we minder vatbaar voor conjunctuurschommelingen.”

Bernard Muller & Marc van Elk, directeuren van DamBorg zijn bereikbaar op tel. 020 261 57 32

Reacties

Lees onze special over Vastgoedbeleggingen