'Trump gaat inflatie en rente opdrijven'

Als de in de verkiezingscampagne van Donald Trump aangekondigde importheffingen straks daadwerkelijk worden doorgevoerd, gaat dat flinke impact hebben op de Amerikaanse inflatie en daarmee de rente die nu al is gestegen.

Dat verwacht Erik Schmahl, senior beleggingsstrateeg bij de Rabobank. De voorgestelde tarieven van 10 procent tot 20 procent voor algemene importen, en zelfs tot 60 procent voor Chinese goederen, zouden een aanzienlijke impact hebben op de Amerikaanse inflatie en daarmee samenhangend, de rente. Vooral de renteontwikkeling is van groot belang voor de vastgoedsector, aangezien dit direct van invloed is op de kapitaalkosten en de beleggingsbeslissingen.

Hoewel nog onzeker is of deze tarieven volledig doorgevoerd worden, lijkt het waarschijnlijk dat de nieuwe regering wel degelijk een protectionistisch beleid zal hanteren. Trump zelf heeft tarieven ‘het mooiste woord in het woordenboek’ genoemd, en met de mogelijke benoeming van handelsvertegenwoordigers zoals Robert Lighthizer, die voorstander is van een meer isolationistische benadering, kan het protectionisme een stevige impuls krijgen.

Toch is er ook sprake van een mogelijke onderhandelingstactiek. Scott Bessent, die mogelijk minister van Financiën wordt, gaf recent aan dat Trump de tarieven ook als drukkingsmiddel inzet. Maar als de tarieven doorgaan, kan dit de VS een kortetermijnvoordeel opleveren ten koste van andere economieën, zoals China, en mogelijk leiden tot hogere binnenlandse prijzen.

Economische impact van de tarieven
De voorgestelde tarieven verhogen de kosten voor buitenlandse goederen aanzienlijk, vooral als ze daadwerkelijk tot 60 procent voor China en 20 procent voor andere landen oplopen. Deze maatregelen hebben als doel de binnenlandse industrie te beschermen, maar kunnen ook nadelige effecten hebben voor de consument en de inflatie aanwakkeren. Vergelijkbaar met de situatie in 1930, toen vergelijkbare tarieven bijdroegen aan de Grote Depressie, kan een stevige verhoging leiden tot economische verzwakking en een daling van de importen. Het risico op een tegenreactie van andere landen is ook reëel.

Invloed op inflatie en rente
Een importheffing maakt buitenlandse goederen duurder, wat uiteindelijk doorwerkt in de inflatie. De extra kosten worden doorberekend in de prijzen van consumentenproducten, met een geschatte stijging van ongeveer 8 procent. Hoewel de directe impact vooral zichtbaar is bij niet-essentiële producten zoals auto’s en elektronica, zal deze vorm van inflatie onvermijdelijk op de bredere inflatiecijfers drukken.

De verwachting is dat de inflatie in de VS op korte termijn met 0,65 procent zal toenemen als gevolg van de verkiezingsuitslag, wat de rente doet stijgen. De Amerikaanse tweejaarsrente bijvoorbeeld, is inmiddels gestegen van 3,5 procent naar 4,3 procent sinds eind september, ondanks een renteverlaging door de centrale bank. Dit rentepeil heeft grote invloed op beleggers, die nu rekening houden met een hogere kapitaalprijs.

Gevolgen voor de staatsschuld
Hoewel de heffingen extra belastinginkomsten genereren en zo de stijgende staatsschuld kunnen helpen verlichten, moet men zich realiseren dat de Amerikaanse schuldenlast in het begrotingsbeleid blijft toenemen. De hogere rente maakt deze schuld bovendien duurder om te financieren. De heffingen fungeren in dit opzicht als een soort consumptiebelasting, maar de opbrengst is onvoorspelbaar als de importen fors afnemen.

Waarschuwing renteverhoging vanaf 2025
Eerder dit jaar waarschuwde monetair econoom Sylvester Eijffinger in een interview met Vastgoedjournaal al voor een structurele renteverhoging vanaf 2025, gedreven door demografische, economische en geopolitieke factoren. Hij benadrukt dat de afgelopen dertig jaar van lage rentes en inflatie uitzonderlijk waren, maar dat de toekomst gekenmerkt zal worden door hogere kosten voor zorg, energie en arbeidskrachten. Deze druk wordt versterkt door de energietransitie, vergrijzing en deglobalisering, waardoor de vraag naar kapitaal groter wordt dan het aanbod. Hoewel 2024 nog als relatief stabiel wordt gezien, zullen ontspaarders, stijgende staatsschulden en wereldwijde geopolitieke spanningen de rente vanaf 2025 structureel doen stijgen. Deze ontwikkeling zal volgens Eijffinger leiden tot permanente inflatieproblemen, waarmee ook centrale banken en overheden worstelen. 



Reacties


Laatste nieuws