Is duurzaam echt de toekomst?

Snapt u het nog? Ik niet namelijk. Ik mocht de laatste weken aanwezig zijn op diverse congressen georganiseerd door Vastgoedjournaal. Mooie congressen met veel bezoekers wat aantoont dat er duidelijk behoefte is aan deze wijze van informatievoorziening waar tevens het netwerk uitgebreid kan worden. Maar dat terzijde. Een column van Arnold van Hengstum van DCMF.

Zowel op de Dag van de Vastgoedfinanciering als op de NRP Nationale Renovatiedag raakte ik ondanks de mooie onderwerpen en goede sprekers toch een beetje in de war. Duurzaamheid is het toverwoord, transformeren moet ‘groen’ plaatsvinden en vastgoedfinanciers maken veel geld vrij om het verduurzamen van reeds gefinancierde objecten mogelijk te maken. Mijn persoonlijke afdronk was dat als je een bestaand object in bezit hebt dat niet duurzaam is dat er geen toekomst meer is.

Ander geluid
Hoe anders waren de geluiden die ik vervolgens hoorde tijdens de netwerkborrel na afloop van de plenaire sessies. Enkele gehoorde opmerkingen teken ik hierbij op:

Ontwikkelaar: ‘Toen ik 15 jaar geleden afstudeerde, was duurzaam het toverwoord. In de praktijk is daar weinig van terecht gekomen. Zeker tijdens de crisis was er maar één zaak belangrijk: overleven.’

Belegger: ‘Ik bezit een kleine beleggingsportefeuille met ‘75 voordeuren’ in de vrije sector in Amsterdam. Vele van deze objecten zijn absoluut niet duurzaam en hebben een slecht EPA label. Maar zolang ik goede huurprijzen kan maken en ik totaal geen last heb van leegstand, ga ik toch niet investeren in verduurzaming? Mijn huurprijzen staan op een dergelijk niveau dat ik met een A-label niet veel meer kan vragen, dus is het rendement op de investering nihil’.

Ontwikkelaar: ‘De financiers roepen dat ze open zijn voor verduurzaming en mee willen denken, maar de praktijk is dat ze alleen de mooie objecten in de Randstand willen’.

Bouwer: ‘In de jaren ’80 werden alle spouwmuren in Nederland geïsoleerd, maar snel daarna werd duidelijk dat dit helemaal niet duurzaam was. De koudebrug (spouw) werd opgeheven en het gebruikte materiaal zelf bleek in sommige gevallen helemaal niet duurzaam’.

Er blijkt dus een enorm verschil te zitten tussen de verhalen ‘op het podium’ en die je in de wandelgangen hoort. Waar komt dit verschil vandaag? Er is blijkbaar een wens om de vastgoedbranche te verduurzamen maar er moet ook gekeken worden naar rendement. Groen is prima, maar wat kost het?

Bij nieuwbouw speelt deze problematiek minder. Kopers zijn meer kritisch dan huurders, dus deze eisen wel meer van de aanbieders van nieuwbouwwoningen. Resultaat: duurzaamheid is daar veel meer ingevoerd. ‘Nul op de meter’ en ‘A-label’ zijn inmiddels goed ingeburgerde begrippen.

Tevens speelt duurzaamheid ook meer en meer een rol bij kantoorpanden. Huurders hebben zeer veel keus in aan te huren objecten, dus dan kiest men uiteraard voor die objecten die duurzamer zijn. Enerzijds zullen de lasten lager zijn, anderzijds draagt het wellicht ook bij aan de branding van het bedrijf van de huurder.

Mogelijkheid
Maar is een propositie waar de verduurzaming niet vanaf druipt dan per definitie een slechte propositie? Mag je anno 2016 nog een woning creëren die niet ‘Nul op de meter is’ is? DCMF, tijdelijke vastgoedfinancier voor renovatie van- en transformatie naar woningen, financiert goede proposities. Dit betekent soms een ‘groen’ project, soms een ‘niet groen’ project. En soms is de locatie van dit project ‘Randstad’, maar ook regelmatig elders in het land. DCMF heeft bijvoorbeeld recent va stgoedbeleggers geholpen met de aankoop en renovatie van een appartementencomplex in het Noorden van Nederland. Maar naast lopende financieringen in de G4 heeft DCMF ook objecten in bijvoorbeeld Zeist, Oudenbosch, Zwolle, Leeuwarden en Venlo gefinancierd. Duurzaam komt hier soms bij kijken, maar soms ook niet.

Antwoord
Begrijp mij goed: ik ben zeker geen tegenstander van duurzaam, maar nu het weer wat beter lijkt te gaan, de opgenomen volumes toenemen, de huizenprijzen aan het stijgen zijn en banken de deur weer wat verder openzetten is het blijkbaar noodzakelijk om deze vooruitgang aan een thema op te hangen. Duurzaamheid is zeker een goed thema, maar volgens mij heeft het nog een lange aanloop nodig.

Wellicht is de conclusie dat ondanks alle goede bedoelingen van de branche de markt zelf uiteindelijk beslist of verduurzaming actueel is. Is de wens de vader van de gedachte?

Arnold van Hengstum is manager sales van de Nederlandse hypotheekverstrekker DCMF. Zie ook www.dcmf.nl



Reacties


Laatste nieuws