Tien VJ Commentaren om terug te lezen deze zomer

Elke week schrijft de VJ-hoofdredactie een commentaar over een actuele gebeurtenis in onze sector. Ter duiding en altijd ter overdenking. Zoals over de stikstofproblematiek, het gebrek aan nieuwe kantoren, het probleem bij Hudson's Bay en wat te doen met verpauperde vakantieparken. Hierbij een selectie van de best gelezen VJ Commentaren uit het eerste halfjaar.

Overheid creëert bouwcrisis door stikstofbesluit
Het veel besproken stikstofbesluit van de Raad van State kon niet op een slechter moment komen. Precies op het moment dat de woningbouwproductie juist sterk moet worden opgevoerd. Het toont het ware gezicht van de overheid: stimuleren waar het kan, belemmeren waar het kennelijk moet. Plus twee uitwegen!

Inkrimping Zuidasdok is meest voordelige optie
De bankiers en advocaten in de dure kantoren op de Zuidas kunnen even opgelucht ademhalen. De verwachte overlast door de bouw van het Zuidasdok is weer opgeschoven. Misschien wordt er helemaal niet meer gebouwd. Maar dan dreigen immense schadeclaims. Hoe erg is dat?

Schaamt de markt zich voor nieuwe kantoren?
Het lijkt wel of in de vastgoedsector alleen nog maar draait om woningen, woningen en nog eens woningen. Of om distributiecentra. Daar komen ook veel van bij. Maar waar blijven in godsnaam de nieuwe kantoren?

Vastgoedeigenaren hebben ook schuld aan drama Hudson’s Bay
Ruim drie jaar na het faillissement van V&D telt de Nederlandse retailsector de dagen af voor opnieuw een bankroet van enorme omvang. Dat Hudson’s Bay afstevent op een faillissement is wel duidelijk. De vastgoedsector gaat hierin niet vrijuit.

Verpauperde vakantieparken zijn het nieuwe huisvestingsgoud
In plaats van te bouwen in natuurgebieden die op veel maatschappelijke weerstand kunnen rekenen, zijn er in ons land genoeg andere interessante opties om woningbouw toe te laten. Sterker nog: er zijn zelfs 1500 opties!

'Kantooreigenaren verschuiven leegstandsrisico's naar flexaanbieders'
Wat als er een crisis uitbreekt? Dan komt een deel van de kantooreigenaren er deze keer stukken beter vanaf. Er is namelijk een groep opgestaan die het leegstandsrisico deels heeft overgenomen én beter op kan vangen: de aanbieders van flexkantoren.

Geef Zadelhoff een faire kans
Ondernemen met vastgoed staat in een kwade reuk bij het linkse Amsterdamse collegebestuur. In een reflex heeft het college besloten om het failliete Slotervaartziekenhuis te onteigenen. Een voorbarige actie die alle partijen benadeelt.

Flexkantoren zijn helemaal niet zo flexibel
Hoe ‘flex’ zijn flexkantoren eigenlijk? Dat vraag ik me steeds vaker af, nu het beeld van co-working aan een lange tafel met jonge ondernemers echt alláng niet meer klopt voor het merendeel van de flexkantoren. Ook het idee dat je altijd en overal voor een paar uur of slechts een week een kantoor of werkplek kunt huren, is een misvatting.

Hoge binnenstedelijke winkelhuren hoeven stad niet te schaden
In een rap tempo verdwijnen de karakteristieke winkels in de Amsterdamse binnenstad. Zij kunnen de sterk stijgende winkelhuren niet meer opbrengen. Ze maken plaats voor internationale ketens die dat wel kunnen betalen. Is dat erg?

Grond Tata Steel biedt meer perspectief dan Schiphol in zee
Het  plan om Schiphol naar zee te verplaatsen is nog erg futuristisch. Maar er doemt een andere kans op door een mogelijk vertrek van Tata Steel uit IJmuiden. De kans dat Tata Steel ooit vertrekt uit IJmuiden is namelijk heel groot. Kort geleden hintte de directie van Tata hier al naar door te stellen dat de in hun ogen hoge toekomstige CO2-heffing er toe kan leiden dat ze uit Nederland vertrekken.

Foto is van Pxhere



Reacties


Laatste nieuws