VJ Jaaroverzicht: De top 100 allergrootste beleggingen van 2018

VJ Jaaroverzicht: De top 100 allergrootste beleggingen van 2018

Nu het jaar bijna op zijn einde loopt, presenteert VJ het overzicht van de grootste beleggingen die dit jaar hebben plaatsgevonden met Nederlands vastgoed. Wat waren de omvangrijkste portefeuilles en de belangrijkste single-assetdeals?

Opnieuw zijn de Nederlandse beleggers zeer schaars vertegenwoordigd in deze Top 100. In de eerste 10 komen er acht zelfs uit het buitenland, maar één Nederlandse partij staat niettemin fier op de eerste plaats: Vesteda met de anderhalf miljard grote aankoop van bijna 7000 huurwoningen van verzekeraar NN. De tweede Nederlandse partij in de top 10 is DM Capital (Ben Mandemakers en Rob ten Heggeler) die de Nederlandse QSP woningportefeuille van miljardair Soros aankocht.

Nu we het toch over woningen hebben: meer nog dan vorig jaar domineren de aankoop van woningportefeuilles de ranglijst. 24 van de 100 deals betreffen portefeuilletransacties met woningen die bovendien in de hoogste regionen van deze lijst staan. Als we de kantorenmarkt meerekenen zijn er totaal 36 portefeuilles verhandeld die in deze top 100 zijn opgenomen.

Analyse
Dat blijkt uit analyse van het permanent bijgehouden beleggingsoverzicht door Vastgoedjournaal waarbij ruim 710 grote transacties met Nederlands vastgoed uit 2018 zijn verzameld. De 100 grootste beleggingstransacties met direct vastgoed zijn samen alleen al goed voor €7,7 miljard. De tien grootste transacties waren samen goed voor bijna €4 miljard.

Notaris
Het is heel goed mogelijk dat op deze laatste werkdag van het jaar nog meer grote transacties bij de notaris worden afgerond. Die komen in het nieuwe, complete beleggingsoverzicht voor het hele jaar 2018 dat medio januari zal verschijnen op de VJ-site. De verwachting is dat 2018 een recordvolume van circa €20 miljard aan vastgoedbeleggingen zal laten zien.

Kantoren
De enorme single-asset deal van een half miljard, de recordaankoop van het 60.000 m2 grote Atriumgebouw op de Amsterdamse Zuidas door Amundi/L’Etoile van vorig jaar, is niet overtroffen. Wel prijkte dit jaar opnieuw een kantoor in Amsterdam als grootste deal in dit segment: de aankoop van het geheel herontwikkelde Rivierstaete (grote foto) door een fonds van Rubens Capital. Die legde €228 miljoen neer voor dit 30.000 m2 grote kantoor op ruime voet gevolgd door de aankoop van de Maastoren (44.000 m2) in Rotterdam voor ruim €159,3 miljoen.

Klik HIER voor de tien grootste kantorentransacties.

Winkels
Het beleggen in fysieke winkels vraagt meer durf van beleggers. Niet zo gek dat de grootste aankopers van retail typisch partijen zijn met veel ervaring in dit segment. Zoals a.s.r. real estate die voor €94 miljoen een portefeuille winkels aankocht in diverse plaatsen. Of het Belgische beursfonds Retail Estates die twee grote retailaankopen deed in ons land. De grootste tansactie betrof de verkoop van 5 winkelcentra door CBRE Global Investors aan Arc Real Estate en een Amerikaans private equity fund van ruim €156 miljoen.

Klik HIER voor de tien grootste retailtransacties.

Bedrijfsruimte/Logistiek
Door het toenemende belang van logistiek als gevolg van de aanhoudende groei in onder andere e-commerce, is de vraag naar goed verhuurd logistiek vastgoed groot. Vooral buitenlandse partijen zien logistiek vastgoed in de belangrijkste ‘hubs’ van ons land zeker zitten. In de 10 grootste logistieke deals zijn het uitsluitend buitenlandse partijen actief.

Klik HIER voor de tien grootste logistieke transacties.

Reacties

Lees onze specials over Vastgoedfinanciering