Nederlandse banken beperken hun kredietverlening maar buitenlandse partijen springen bij

Het financieren voor een zelfstandig ontwikkelaar wordt steeds moeilijker en duurder

Nederlandse banken beperken hun kredietverlening maar buitenlandse partijen springen bij

In Nederland staan we voor een groeiende uitdaging als het gaat om de financiering van commercieel vastgoed zegt Daan Reekers CEO van Adelaer group. De recente besluiten van beleidsmakers zoals De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben geleid tot een situatie waarin Nederlandse banken hun deuren sluiten voor deze vorm van financiering. Dit roept de vraag op: Hoe gaan we bijvoorbeeld de woningopgave van maar liefst 450 miljard euro financieren?

Voor een zelfstandige ontwikkelaar wordt het steeds moeilijker en duurder om te financieren. Een van de complicerende factoren is het gebrek aan een gelijk speelveld in de markt.

Woningcorporaties hebben de mogelijkheid om aan te kloppen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), terwijl grotere ontwikkelaars zoals BPD kunnen profiteren van goedkoop geld van hun aandeelhouder, de Rabobank. Ironisch genoeg is de Rabobank nu zelf gesloten voor zelfs haar eigen klanten als het gaat om vastgoedfinanciering, wat de situatie nog ingewikkelder maakt.

Buitenlandse banken
Bovendien blijkt dat bijna geen enkele Nederlandse bank in staat is om zelfstandig financieringen boven de 50 miljoen euro te verstrekken. Dit heeft geleid tot een toenemende afhankelijkheid van buitenlandse geldverstrekkers, die bereid zijn om samen te werken met Nederlandse banken in syndicaten. Deze buitenlandse partijen zijn vaak ook beter in staat om grotere financieringsbedragen zelfstandig op hun balans te financieren.

Herkapitalisatie van de balans
Een andere oplossing voor een zelfstandig ontwikkelaar is op te trekken met een potentiële institutionele eindbelegger. Deze eindbeleggers zijn tegenwoordig ook bereid en in staat om tijdens een anterieure overeenkomst de grondposities van de ontwikkelaar over te nemen. Uiteraard gaat dit ten laste van het beoogde resultaat van de ontwikkelaar, maar is wel een oplossing om de balans van debt in credit om te zetten, wat de ontwikkelaar weer vleugels geeft om te kunnen groeien.

Bouw- constructiefinanciering
Hoewel de rentevoorwaarden misschien iets hoger zijn, bieden deze alternatieve financiers vaak meer flexibiliteit en de mogelijkheid om hogere leverage te realiseren. Dit kan een groot voordeel zijn, vooral in situaties waar snelheid en aanpassingsvermogen cruciaal zijn.

Het is belangrijk om deze opties te overwegen, vooral als je merkt dat de traditionele banken niet altijd de beste oplossing bieden voor specifieke projecten. Door de fases van financiering uit elkaar te trekken, kun je eerst een financier aantrekken voor de constructiefinanciering, wat je de nodige flexibiliteit en snelheid biedt tijdens de bouwfase. Zodra het project is gerealiseerd, kun je overgaan tot herfinanciering bij een andere partij, zoals een Duitse bank of verzekeraar, die mogelijk een lagere rente en/of betere voorwaarden kan bieden.

Fintech
In deze uitdagende tijden is het cruciaal dat we innovatieve oplossingen blijven zoeken om de woningopgave en andere vraagstukken te financieren en de vastgoedmarkt weer op gang te krijgen. Het is een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen om een duurzame en toegankelijke financieringsstructuur te creëren die de groei van de woningmarkt ondersteunt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat techniek nooit het werk van een bankier of adviseur zal overnemen. Een goede vergelijking is de introductie van Funda. Toen dit platform op de markt kwam, dachten veel makelaars dat ze overbodig zouden worden. In werkelijkheid is de vraag naar hun diensten alleen maar toegenomen. Fintech zal een soortgelijke rol spelen: het maakt processen sneller en efficiënter, maar het menselijke aspect van advies en begeleiding blijft essentieel.

De impact van fintech zal ook voelbaar zijn voor notarissen, accountants en financieel adviseurs. Door de verhoogde snelheid en efficiëntie van processen zullen deze professionals merken dat hun werkzaamheden goedkoper worden door de toenemende marktconcurrentie. Dit komt uiteindelijk ten goede aan de cliënten, die profiteren van lagere kosten en snellere doorlooptijden.

In deze dynamische omgeving is het essentieel dat alle betrokken partijen zich aanpassen en gebruikmaken van de mogelijkheden die fintech biedt. Door samen te werken met technologie kunnen we de vastgoedfinanciering naar een hoger niveau tillen en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening waarborgen.

Adelaer in 10 landen vertegenwoordigt
Door in 10 landen met zelfstandige adviseurs te werken, vergroot Adelaer niet alleen zijn ervaring, maar krijgt Adelaer ook toegang tot een breder netwerk van financiers. Dit kan enorm waardevol zijn, vooral als je in Nederland tegen specifieke uitdagingen aanloopt.

Dit stelt Adelaer in staat de financieringsproblematiek in Nederland beter aan te pakken, maar ook om de klanten van Adelaer een betere en meer diverse dienstverlening te bieden. Door deze internationale ervaring en contacten te benutten, ontstaan innovatieve oplossingen en financieringsmogelijkheden die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn.

Voor meer informatie:
E: Daan.Reekers@adelaer.eu
T: +31655105567
W: www.adelaer.eu



Reacties


Laatste nieuws