Amsterdamse corporaties waarschuwen voor meer daklozen

Amsterdamse corporaties waarschuwen voor meer daklozen

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) slaat alarm over de voorgestelde beleidswijziging van het kabinet, die de voorrangsregeling voor statushouders op sociale huurwoningen wil schrappen. Volgens de AFWC dreigt een explosie van dakloosheid en een overvolle maatschappelijke opvang als de maatregel wordt doorgevoerd.

Statushouders – erkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning – hebben momenteel voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Dit is volgens de AFWC een noodzakelijke maatregel, omdat deze groep Nederlanders zonder netwerk, met een korte inschrijftijd en vaak zonder betaalde baan moeilijk aan een woning kan komen. “Als de voorrang verdwijnt, kunnen zij alleen nog terecht in de particuliere huurmarkt, die onbetaalbaar is, of in de maatschappelijke opvang en op straat,” waarschuwt de federatie.

Onmogelijke opgave voor gemeenten

De AFWC vreest dat het afschaffen van de voorrangsregeling vooral kwetsbare wijken verder onder druk zet. Bovendien worden gemeenten volgens de organisatie opgezadeld met een onmogelijke taak: ze krijgen de verantwoordelijkheid om statushouders te huisvesten, maar verliezen de instrumenten om dit daadwerkelijk te realiseren. “Dit leidt tot een oneerlijke situatie in vergelijking met andere groepen die uit opvangsituaties komen, zoals daklozen of mensen uit begeleid wonen,” stelt de federatie.

Oproep aan het kabinet: los het woningtekort op

De Amsterdamse woningcorporaties, verenigd in de AFWC, pleiten er daarom voor om de voorrang voor statushouders te behouden. In plaats van een concurrentiestrijd tussen woningzoekenden aan te wakkeren, zou het kabinet zich moeten richten op het structureel oplossen van het woningtekort. De federatie roept op tot minimaal 30% sociale woningbouw in elke gemeente om alle urgente woningzoekenden, inclusief statushouders, een eerlijke kans te geven op een woning.

De AFWC erkent dat de woningnood groot is en begrijpt dat lang wachtende woningzoekenden gefrustreerd zijn. Daarom wordt in Amsterdam maximaal 30% van de sociale huurwoningen toegewezen aan kwetsbare woningzoekenden. De federatie werkt samen met de gemeente Amsterdam en huurdersorganisaties aan een herziening van de voorrangsregels, zodat reguliere woningzoekenden ook een eerlijke kans krijgen. Maar volgens de federatie blijft het uitgangspunt dat in een beschaafd land kwetsbare mensen niet op straat horen te belanden.

'Kwestie van fatsoen'

“Het is een kwestie van fatsoen dat we deze groep voorrang blijven geven,” aldus de AFWC. De federatie roept het kabinet op om haar beleid te herzien en werk te maken van een structurele oplossing voor de woningcrisis, in plaats van statushouders en andere kwetsbare groepen tegen elkaar uit te spelen.



Reacties


Laatste nieuws