Huurcommissie zet streep door shortstaycontract: Huurprijs van 1.850 naar 633 euro

Huurcommissie zet streep door shortstaycontract: Huurprijs van 1.850 naar 633 euro

De Huurcommissie heeft een streep gezet door een 'truc' van een verhuurder om onder huurprijsregulering uit te komen. Een huurder spande een zaak aan bij de Huurcommissie en werd maandag in het gelijk gesteld, meldt Het Parool.

Vorige maand stapte een Italiaanse expat naar de Huurcommissie. De verhuurder gebruikte een shortstaycontract om een woning van 34 m2 aan te bieden voor een huurprijs van 1.850 euro. De woning werd gemeubileerd verhuurd, met extra diensten als fietsverhuur en tweewekelijkse schoonmaak.

Eerder waarschuwde huurrechtadvocaat Claudia van Meurs-Janssens voor het gebruik van deze constructie. ‘Het is risicovol voor de verhuurder. Want die heeft van tevoren geen zekerheid of een beroep op huurbescherming bij de rechter misschien toch standhoudt', zei ze in dit artikel van VJ.

Schijnconstructie
Door de woning als hotelachtige shortstay te presenteren, kon de verhuurder onder de huurprijs- en huurbescherming uitkomen. Tijdelijke huurovereenkomsten zijn sinds de invoering van nieuwe wetgeving op 1 juli vorig jaar verboden. De Huurcommissie oordeelde echter dat er sprake is van een schijnconstructie en dat het hier om een reguliere huurwoning gaat. De woning werd namelijk verhuurd als hoofdverblijf en had ‘niets te maken met tijdelijke of toeristische verhuur’.

Door de uitspraak van de Huurcommissie is de huurprijs teruggebracht naar 633,58 euro per maand. Ook moet de verhuurder de leges voor de zitting van de commissie te betalen.

Akkoord met voorwaarden
Tijdens de zitting in januari stelde een advocaat van de verhuurder dat de constructie juridisch helemaal in kannen en kruiken zou zijn. 'Eigenlijk is het net een hotel. Dit is heel anders dan een reguliere huurovereenkomst. Op deze manier probeert de eigenaar van de woning expats te helpen vaste grond onder de voeten te krijgen in een zoektocht naar vaste huisvesting.' De advocaat benadrukte tijdens de zitting ook dat de huurder in een opgenomen videogesprek met alle voorwaarden akkoord is gegaan.



Reacties


Laatste nieuws