Wonen in Paradijs, een Arnhemse wijk die door co-creatie tot stand kwam

In juli 2017 werd Paradijs in Arnhem opgeleverd, een binnenstedelijke herontwikkeling van projectontwikkelaar Blauwhoed. Nu, een half jaar later, maken we de balans op met Ronald van Buel, koper van een woning in Paradijs. Samen met zijn vrouw Eveline heeft hij hun huis ingericht als real-life showroom én bed & breakfast.

Lees ook ons interview met Eltjo Bouwman en Merel Putman van Blauwhoed: Co-creatie: tijdelijke hype of blijvende trend? Hierin staat de ontwikkeling van Paradijs centraal.

Paradijs maakt deel uit van een overkoepelend plan van de gemeente Arnhem om de zuidelijke binnenstad aantrekkelijker te maken. Blauwhoed organiseerde verschillende co-creatiesessies om tot het plan te komen waarin de in verval geraakte bedrijfspanden plaatsmaken voor 41 woningen in historiserende stijl. 

Hot spot
Ronald en Eveline waren er vanaf het allereerste begin bij. “Paradijs is nu een mooi visitekaartje voor de hot spot in wording,'' vertelt Ronald. “Het moet nog wel wat meer gaan leven. Als het groen is geplant en alle werkzaamheden hier in buurt zijn voltooid, zal Paradijs een heel bedrijvige straat zijn. Er heerst nu al een sterke cohesie in de straat. Buren hebben veel contact met elkaar.”

Bewoner Ronald in zijn woning.

Wonen in hartje Arnhem
“Onze insteek om mee te doen aan de co-creatiesessies was in eerste instantie vooral zakelijk. We hebben een studio voor binnenhuisadvies in de Bakkerstraat, een paar straten hiervandaan,'' vertelt Ronald. "We wilden graag een modelwoning in Paradijs inrichten om potentiële kopers te laten zien welke interieuroplossingen we kunnen bieden. Maar al na de eerste sessie wilden we vooral zélf wonen in Paradijs. Zo’n grote woning in hartje Arnhem, met bedrijfsmogelijkheid en indelingsvrijheid in zo’n divers en knus straatje, dat was een kans die we moesten grijpen. Dus bedachten we ‘waarom schrijven we ons niet zelf in voor een huis?’. Die beslissing heeft geweldig uitgepakt. We kunnen nu iedere ochtend lopend naar ons werk.”

Interieurontwerp
De keuze om een huis te kopen in Paradijs is uiteindelijk ook zakelijk gezien bijzonder goed uitgevallen. “We hebben voor veel buren het interieur mogen ontwerpen. Van de 41 woningen hebben we in 22 woningen werkzaamheden gehad, variërend van vloeren, keukens en wandafwerking tot zonweringen, gordijnen of enkel een deurmat.”

Indelingsvrijheid
Ronald en Eveline hebben alle co-creatie sessies bijgewoond. “Het persoonlijke contact met Kok Mulleners, de architect, vonden we heel leuk. We hadden echt een klik.” Qua indeling hebben we ons ook flink uitgeleefd. Eigenlijk hebben we vier cascolagen laten opleveren en zijn we daarna zelf aan de slag gegaan. We hebben drie muren laten vervallen, de badkamer naar de andere kant van het huis verplaatst en van de 12 deuren hebben we er maar vijf intact gehouden. Eveline heeft haar atelier op de benedenverdieping. Zeker in de zomer is dat een heel fijne ruimte daarvoor. Dan gooit ze de deuren open en kan de buitenlucht naar binnen.”

Real-life showroom
Ronald en Eveline hebben van hun woning in Paradijs een real life showroom en bed & breakfast gemaakt. Zo kunnen klanten aan den lijve ondervinden hoe het voelt om te wonen in een design-huis. “De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan de afronding van onze woning. Vooral in de details is veel werk gaan zitten. Er zijn nog steeds dingen die we anders afgewerkt willen hebben.”

Het interieur van Ronald en Eveline.

Er heerst een sterke eenheid tussen alle ruimtes in het huis. De uitgesproken gele en blauwe muren geven karakter aan het interieur. “Sommige mensen kiezen ervoor om alleen bepaalde onderdelen van een collectie te gebruiken in hun woning. Wij hebben alle elementen binnen één collectie van Lago gebruikt, een Italiaans interieurmerk dat we ook veel in onze winkel verkopen. Zo is ons huis een real-life showroom geworden die enorm aansluit bij onze smaak.”

Bed & Breakfast
Net als Blauwhoed vinden Ronald en Eveline het leren kennen van de klant essentieel om de juiste ontwerpen te kunnen maken. “We vragen niet alleen ‘wat willen jullie?’, maar vooral ‘wie zijn jullie?’. Er zijn mensen die vooral van modern en strak houden, maar er zijn ook 'rommelige' interieurs. Iedereen is anders en iedereen richt zijn huis op een andere manier in. Natuurlijk hebben wij een visie op interieur, maar het gaat er uiteindelijk om dat men zich thuis voelt in eigen huis. Daar komt ook onze wens om een bed & breakfast te beginnen vandaan.” gaat Ronald verder. “Als mensen een nachtje blijven slapen ervaren zij hoe het is om in een totaalinterieur te wonen en kunnen wij hen beter helpen.”

Het harde werk van Ronald en Eveline van Buel wordt snel beloond. “Morgen ontvangen we onze eerste gasten. We zijn heel benieuwd hoe zij hun verblijf hier zullen ervaren. We hebben vooral veel zin om ze te leren kennen.”
 



Reacties


Laatste nieuws