5 kansen van een gemeentelijke omgevingsvisie

Arno Kleine Staarman is projectmanager bij Aranto. Hij sprak met wethouders en ambtenaren over een omgevingsvisie. Wat is dat eigenlijk binnen de nieuwe Omgevingswet? En welke toegevoegde waarde heeft het voor een gemeente om er een op te stellen? 5 kansen voor gemeenten om hun omgevingsvisie te verzilveren!

Door: Arno Kleine Staarman

Uit vele open gesprekken afgelopen tijd met wethouders en ambtenaren ruimtelijke en/of stadsontwikkeling van gemeenten door heel Nederland, klein en groot, kwam ook de omgevingsvisie aan de orde. Geregeld spraken we over de volgende vragen:

1] Wat is een omgevingsvisie in de nieuwe Omgevingswet?

2] Wat kan een omgevingsvisie voor mijn gemeente opleveren?

Wat is een omgevingsvisie in de nieuwe Omgevingswet?

Een omgevingsvisie is een integraal strategisch plan voor de fysieke leefomgeving (ontwikkeling, gebruik, beheer, bescherming en behoud) op terreinen als: 

  • ruimtelijke ontwikkeling;
  • natuur en milieu;
  • cultureel erfgoed;
  • water en gebruik van natuurlijke hulpbronnen;
  • verkeer en vervoer.

Voor gemeenten, provincies en het rijk is een omgevingsvisie voor het grondgebied verplicht. Een omgevingsvisie bindt alleen gemeenten, provincies en het rijk zelf.

Wat is de toegevoegde waarde van een omgevingsvisie voor mijn gemeente?

De toegevoegde waarde van een omgevingsvisie voor de gehele gemeente blijkt uit de volgende 5 kansen voor uw gemeente om te “verzilveren”:

1] een gemeentelijke visie te ontwikkelen: om de risico’s te vermijden van een veranderende woningmarkt, ongewenste (winkel)leegstand en krimp & vergrijzing;

2]de toegevoegde waarde van de gemeente te bepalen: bewust kiezen om taken en ambities in de fysieke leefomgeving van uw gemeente uit te voeren of juist aan de markt en samenleving over te laten;

3] de band tussen de leefomgeving en de maatschappij te versterken: de fysieke leefomgeving in uw gemeente in samenhang te beschouwen in de huidige complexe dynamiek van de moderne maatschappij en deze band te versterken;

4] één integrale gemeentelijke visie te vormen: het beleid in uw gemeente van verschillende sectoren en belanghebbenden wordt samengevoegd én verbonden;

5] gemeentelijk beleid mét uit te voeren: Anders gezegd uw gemeente maakt haar woorden daadwerkelijk waar: “Woorden mét daden!”

Conclusie:

Een gemeentelijke omgevingsvisie biedt dé KANS om de beleidsdoelen te realiseren met de instrumenten uit de Omgevingswet. Pakt uw gemeente al de kansen van een gemeentelijke omgevingsvisie en zo ja hoe? 

Meer weten?
De hierboven vermelde Omgevingsvisie Overijssel 'Wat betekent dat voor mij als inwoner van de provincie' geeft een voorbeeld van een provinciale Omgevingsvisie.

Deze blog verscheen ook op de website van Aranto.



Reacties


Laatste nieuws