Vastgoed financieren met een bulletkrediet

Voor het financieren van een woning, zullen de meeste mensen een hypothecaire lening aangaan. Hierbij wordt maandelijks afgelost op de lening en er wordt een stukje hypotheekrente betaald. Een hypotheek wordt vrijwel altijd gebruikt voor een eigen vaste woning. Maar er zijn ook situaties waarbij iemand een tweede woning wil aanschaffen of een beleggingspand, waardoor er andere financieringsmogelijkheden nodig zijn. 

Een bulletkrediet of bulletlening, is een lening waarbij tijdens de looptijd niet wordt afgelost. Er moet alleen de maandelijkse rente worden betaald. Het lijkt in die zin op een aflossingsvrije hypotheek. Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten is in Nederland niet meer mogelijk, iedereen moet namelijk verplicht aflossen op de hypotheek. Tenminste, om in aanmerking te kunnen komen voor hypotheekrenteaftrek.

Wat is een bulletkrediet?
Een bulletkrediet is mogelijk een alternatief voor een aflossingsvrije hypotheek. Ook hoeft de woning niet als onderpand te dienen, zoals met een aflossingsvrije hypotheek wel het geval is. De kredietnemer moet kunnen aantonen dat er aan het einde van de looptijd voldoende liquide middelen beschikbaar zijn om het krediet ineens af te lossen. Dit kan bijvoorbeeld door een verzekering af te sluiten waarmee kapitaal gegenereerd wordt, zoals een levensverzekering.

Een bulletkrediet wordt nagenoeg nooit gebruikt voor een eerste woning. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om lage maandlasten te hebben, is het krediet wel duurder dan een hypothecaire lening. Er wordt immers rente betaald over het totale krediet en dat wordt tijdens de looptijd niet afgelost. Een bulletkrediet wordt vooral gebruikt door mensen die een tweede woning willen aanschaffen of een beleggingspand. Vooral in het laatste geval kan dit interessant zijn. Huurinkomsten kunnen bijvoorbeeld garant staan voor het krediet.

Waarom een bulletkrediet afsluiten?
Kenmerk van een bulletkrediet is dus het ineens terugbetalen van het krediet aan het einde van de looptijd. Niet iedereen kan aantonen dat zij over voldoende middelen beschikken om dit te doen en daarom wordt er niet veel van een bulletkrediet gebruikgemaakt.

Toch kunnen er redenen zijn om een bulletkrediet te verkiezen boven een andere vorm van vastgoedfinanciering. Bijvoorbeeld wanneer iemand zeker weet over een grote som geld te beschikken, op de dag dat het krediet terugbetaald moet worden. Bijvoorbeeld via een verzekering, schenking of erfenis.

Tijdens de looptijd geniet men dan van lage maandlasten. De aantrekkelijke maandlasten zijn vaak een belangrijke reden om voor een bulletkrediet te kiezen. Het kan ook zijn dat iemand wel voldoende liquide middelen heeft, maar dit bedrag niet wil investeren in vastgoed en dit voor andere zaken wil gebruiken. Het geld bijvoorbeeld beleggen kan veel interessanter zijn als hier grote winsten mee te behalen zijn.

In dit geval kunnen de opbrengsten van de belegging veel hoger zijn dan de kosten en interesten van een bulletkrediet. Ook dan is weer gegarandeerd dat het krediet gemakkelijk terugbetaald kan worden.

Bovenstaand artikel is een bijdrage van Pricewise.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021