#REBF: De toekomst van taxeren

Hoe gaat taxeren er in 2021 uitzien? Deze vraag stond centraal tijdens het rondetafelgesprek met Bart Jan Holleman (Rabobank), Erik Schlooz (Kate Innovations), Frank Adema (Cushman & Wakefield) en Martijn Onderstal (Savills).

Automated Valuation Models (AVM), oftewel modelmatig waarderen neemt in populariteit steeds meer toe. Gaat 2021 voor een doorbraak zorgen? Adema (C&W) vertelt: “We gebruiken al geautomatiseerde taxatiemodellen voor woningen, maar dit jaar hopen we ook kantoren en bedrijfsruimte toe te voegen. Dat neemt niet weg dat de menselijke maat belangrijk blijft en dat al onze taxaties nog worden nagekeken en door de taxateur op de hoofdlijnen zal meekijken.”

Daarbij is dit ook een verplichting vanuit regelgeving. Gaat dit veranderen? Holleman (Rabobank): “Dit soort vraagstukken blijven interessant, maar we zien op korte termijn geen markt ontwikkelen waarbij taxeren volledig geautomatiseerd zal zijn. Dit zal geleidelijk verlopen.”

Savills is ook druk bezig met AVM en ziet veel voordelen. Onderstal vertelt: “Hiermee kunnen we de snelheid van taxaties verhogen, je kan makkelijker datapunten aan elkaar knopen en meer bronnen aanwenden in korte tijd. De nauwkeurigheid gaat hiermee omhoog. Maar de menselijke maat zal absoluut noodzakelijk blijven.”

Schone data en uniformiteit
Schlooz (Kate Innovations) voegt hieraan toe: “AVM gaat alleen lukken als we schone data hebben. De afgelopen tijd is er veel tijd en aandacht geweest om deze datasets zo goed mogelijk te maken en dat geeft aan dat de taxatiesector aan het innoveren is.” Maar, waarschuwt hij, het is wel van belang dat deze kennis ook gedeeld wordt onderling zodat niet alleen de grote, internationale organisaties stappen zetten, maar ook de lokale taxateur.

Ook pleit hij voor uniformiteit, met open standaarden en gestandaardiseerde rekenmodellen. “Anders kan dit ook weer een remmende factor zijn in het verder ontwikkelen van de AVM.” Hier  ligt volgens de panelleden een rol voor taxatieinstituut NRVT, maar ook voor opdrachtgevers zoals de grootbanken.

Circulariteit van een gebouw
Het tweede onderwerp wat aan bod kwam is de rol van duurzaamheid in taxatie. Gaan materialen en niet alleen het huurcontract een doorslaggevende factor zijn in het bepalen van de waarde van een gebouw? Er moet dan wel meer gebruik worden gemaakt van het Gebouwenpaspoort, vinden de panelleden. “Taxateurs zijn geen bouwkundigen, maar omdat steeds meer gegevens goed worden vastgelegd kan je als taxateur wel een betere inschatting maken. Ik denk dat er op korte termijn een separate paragraaf komt in het taxatierapport over de circulariteit van een gebouw,” aldus Adema.



Reacties


Laatste nieuws