Beleggen in huurwoningen buiten Randstad levert hoogste rendement op

Ook Colliers komt vandaag met een beleggingsrapport. Daarin worden beleggers geadviseerd om te investeren in huurwoningen buiten de Randstad. Vooral in Emmen, Heerlen, Venlo en in de gemeente Súdwest-Fryslân zijn goede zaken te doen ondanks het hogere risico.

"In 2018 werd een recordbedrag behaald van €8 miljard investeringen in Nederlandse huurwoningen, dit jaar stevenen we af op €8,5 miljard,’ zegt Frank Verwoerd, hoofd onderzoek van Colliers.

Nieuwbouw in trek
De investeringen worden gedaan door pensioenfondsen, private equitypartijen en woningcorporaties. Maar ook steeds meer particuliere beleggers vinden hun weg op de vastgoedmarkt. Vooral nieuwbouw is in trek: 60 procent van alle investeringen komt uit deze hoek. Door de investeringen is het aanbod van huurwoningen in de vrije sector fors gegroeid.

Risico op leegstand
Opvallend is dat vastgoedinvesteringen het meest opleveren buiten de Randstad. Beleggers behalen het hoogste rendement in Emmen, Heerlen (foto), Venlo en in de gemeente Súdwest-Fryslân. De huurinkomsten in verhouding tot de aanschafprijs liggen in deze regio’s bijna twee keer zo hoog als in Amsterdam. Wel is hier meer risico op leegstand en een lagere huurgroei. Ook stijgen de woningprijzen minder hard dan in de hoofdstad.

Minder risico lopen beleggers in Haarlem, Haarlemmermeer en het Westland. De vraag naar huurwoningen blijft in deze gemeenten de komende jaren stijgen. Anders is dat in de regio Haaglanden, waar het huisvestingsbeleid ervoor zorgt dat er minder in woningen wordt belegd.

"Beleggers trekken zich terug uit gemeenten die streng beleid voeren op de woningmarkt. Hierdoor is er sprake van een verschuiving naar andere regio’s."
 

In Amsterdam hebben de toenemende risico’s om te beleggen (door de oplopende huurprijzen en huurrestricties van de gemeente) er niet voor gezorgd dat beleggers de stad links laten liggen. Integendeel: de populariteit blijft juist toenemen. Beleggers betalen in de hoofdstad nog steeds het meest voor een woning, gevolgd door Utrecht en Amstelveen. In de eerste drie kwartalen van 2019 werd in Amsterdam in totaal 715 miljoen euro in woningen geïnvesteerd.

Groei zet in 2020 niet door
Naar verwachting zal het investeringsvolume volgend jaar met 20 tot 30 procent afnemen. Door de stikstofdiscussie en het beperkte aantal bouwlocaties in grote steden komen er minder huurwoningen op de markt. De groei van de afgelopen jaren was voornamelijk te danken aan institutionele beleggers, die hun portefeuilles hebben opgeschoond door oude woningen te verkopen. Aan die verkoopgolf lijkt voorlopig een einde te komen.

Ook een mooi rendement maken op uw belegging? Bezoek dan de Dag van het Rendement op 11 februari.



Reacties

De publicatie van Colliers komt precies een jaar nadat De Vastgoedblogger hier ook al over schreef: https://devastgoedblogger.com/2018/12/04/onderzoek-blaast-mythe-op-woningbeleggingen-in-noord-en-oost-nederland-aantrekkelijker-dan-de-randstad/

Geplaatst op 4 december 2019 om 10:47



Laatste nieuws