Kabinet presenteert nieuwe maatregelen stikstof

Het kabinet heeft net verschillende maatregelen bekend gemaakt die de stikstofimpasse moeten doorbreken. Wat zijn de precieze plannen?

Op een persconferentie hebben premier Rutte en de ministers Schouten (Landbouw en Natuur), Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Van Veldhoven (Milieu en Wonen) een aantal concrete maatregelen bekend gemaakt. Zoals:

  • De maximumsnelheid op snelwegen gaat overdag naar 100 kilometer per uur. Tussen 19.00 en 06.00 uur mag er wel 120 of 130 worden gereden op plaatsen waar dat nu al mag. Met deze maatregel ontstaat volgens het kabinet ruimte om vrijwel de gehele woningbouw en infraprojecten veilig te stellen. 
  • Er komt een noodwet om ervoor te zorgen dat veiligheidsprojecten als dijkversterking en kustbescherming kunnen worden doorgezet.
  • De samenstelling van veevoer wordt aangepast om de uitstoot van ammoniak door de veehouderij terug te dringen. 
  • Er komt een regeling voor boeren die willen stoppen; voor de sanering van het aantal varkenshouderijen wordt extra geld uitgetrokken. Zo wordt de geplande €60 miljoen verhoogd naar €180 miljoen. Ook wordt er extra geïnvesteerd in kringlooplandbouw.
  • Er wordt €250 miljoen uitgetrokken voor natuurherstel en er wordt gekeken naar naar herschikking van de Natura2000-gebieden. 

Volgens minister Van Veldhoven kan het kabinet met de voorgestelde maatregelen volgend jaar zijn doel halen om 75.000 nieuwe woningen te bouwen. Dit noodpakket is een voorlopige maatregel om banenverlies tegen te gaan, zei Rutte tijdens de persconferentie. 

Beeldmateriaal: Sisyfus



Reacties

Dossier Stikstof & PFAS

Laatste nieuws