Vijf redenen waarom klein wonen een grote opmars maakt

De groeiende interesse in micro-appartementen en co-living is niet alleen een kwestie van smaak – er zijn bredere, structurele krachten die de manier waarop we leven veranderen. Vertraagde huwelijken, toenemende echtscheidingspercentages en een langere levensduur dragen bij aan de opkomst van eenpersoonshuishoudens, hetgeen leidt tot een vermindering van de minimaal benodigde woonruimte.

Recent publiceerden we een uitgebreid interview met Fred Tromp over de uitbreiding van het nieuwe co-living concept QUARTERS in Nederland. Dit artikel is hier te lezen.

Verstedelijking heeft ook geleid tot een andere verdeling van de werkgelegenheid, meer mensen gaan op zoek naar banen in grootstedelijke gebieden. Wat ligt er ten grondslag aan het kiezen voor een kleinere woonruimte? Is het een trend die blijft bestaan?

Drijveren achter de groei van kleine woningen:

1. Betaalbaarheid
Dit is de meest voor de hand liggende reden voor een verschuiving naar kleine woningen. De kwestie is tweeledig: enerzijds zien we sterk stijgende woningprijzen en anderzijds stagnerende lonen. Deze trend is niet alleen Europees. Onderzoek toont aan dat er na de Global Financial Crisis (GFC) wereldwijd een tijdperk van lage rentetarieven, vermogensinflatie en stagnerende lonen is ingeluid. Dit geeft een neerwaartse daling te zien van de gemiddelde appartementsgrootte in de meeste grote steden wereldwijd.

2. Demografie
Naast economische redenen, zijn er ook structurele veranderingen in de demografie zichtbaar die een verschuiving in het soort woning veroorzaken. Een woning die beter aansluit bij de wensen van de eindgebruikers. Het meest opvallende hiervan is de opkomst van eenpersoonshuishoudens. Verbeterde welvaartsniveaus zorgen voor meer financiële autonomie, huwelijk en ouderschap wordt uitgesteld hetgeen leidt tot meer jonge alleenstaande volwassenen. Andere ontwikkelingen die van invloed zijn, zijn een stijgend aantal echtscheidingen, een langere levensduur en de daaruit voortvloeiende stijging van het aantal alleenstaande ouderen of gepensioneerden.

3. Verstedelijking en een veranderende werkgelegenheid
Naast eenpersoonshuishoudens groeit ook de verstedelijking en de economische migratie. Een grotere concentratie van mensen in steden vereist kleinere woonruimtes, vooral omdat de huisvestingskosten stijgen als gevolg van de toegenomen vraag.

4. Technologie
Technologische vooruitgang heeft ook de mogelijkheid om in kleinere ruimtes te wonen mogelijk gemaakt. Slanke laptops en flatscreen-tv's hebben stevige computers en televisietoestellen vervangen, duizenden boeken kunnen worden samengevoegd tot e-readers en meerdere functies in smartphones hebben de behoefte aan gadgets zoals klokken, camera's en rekenmachines vervangen. Woninginrichting is ook bezig met het inhalen van de race naar compact wonen - meubilair is geëvolueerd om meer modulair te zijn, met bedden die kunnen worden opgevouwen in muren en banken die worden geleverd met opslagruimte onder hun kussens, allemaal ontworpen om efficiëntie en functionaliteit binnen beperkte ruimtes te maximaliseren.

5. Stedelijke dichtheid
Ten slotte betekent de dichte stedelijke indeling van de meeste steden dat het winkelaanbod meestal op een steenworp afstand ligt van de woonwijken. Je hoeft bijna nooit meer dan vijftien minuten te reizen om te dineren in een goed restaurant of om bijvoorbeeld een fles afwasmiddel te kopen. De behoefte om boodschappen in te slaan (d.w.z. behoefte aan opslagruimte) of zelfs om een ​​fatsoenlijk formaat keuken te hebben is niet meer relevant. Foodservice bedrijven zijn binnen no-time bij je huis en letterlijk in een handomdraai heb je een betaalbare maaltijd op tafel staan.

Medici Living Group is ervan overtuigd dat deze we aan het begin staan van een trend die onomkeerbaar is en ook in Nederland nog verder zal worden toegespitst op de gebruiker.


Fred Tromp is eigenaar van de Nederlandse tak van de Duitse woningreus Medici Living. Wilt u meer weten over co-living in Nederland, neem dan contact op met: Fred.tromp@medici-living.nl.

Foto: Travel photo created by katemangostar - www.freepik.com.
 Reacties

Dossier Nieuwe woonvormen

Laatste nieuws