IVBN: 'Regulering nieuwbouw Utrecht leidt niet tot méér middenhuur'

De Raad van Utrecht steunt in meerderheid het Collegevoorstel dat een sterke regulering van de nieuwbouw middenhuur betekent. Deze regulering leidt niet tot méér middenhuurwoningen in Utrecht en dat is ten nadele van de woningzoeker.

Institutionele woningbeleggers, verenigd in IVBN zijn teleurgesteld dat het aanbod van IVBN en NEPROM over betaalbare woningbouw in de Domstad niet is aanvaard. Dat had voor veel woningzoekers beduidend veel meer kansen opgeleverd om sneller een passende woning te kunnen vinden. Niet alleen het bouwtempo was door het aanbod omhoog gegaan, als ook de diversiteit (sociale huur, middenhuur én goedkope koop) en de kwaliteit van de woningen.

Plus 1%
Positief is nog wel dat door de Raad besloten is dat de huurontwikkeling van de nieuwbouw middenhuur inflatie plus 1% mag zijn in plaats van puur inflatievolgend. IVBN betreurt ernstig dat de Raad de twintigjarige reguleringstermijn niet heeft teruggebracht naar 15 of 10 jaar waar amendementen voor waren, maar die geen meerderheid kregen. IVBN had een termijn van 10 jaar voorgesteld.

Grondwaarden
De nu vastgelegde regulering van middenhuur in de stad Utrecht leidt niet tot méér middenhuurwoningen. De regulering leidt immers tot aanmerkelijke vermindering van de grondwaarden en veel gronden in de stad zijn in eigendom van private partijen en niet van de gemeente. IVBN schat de kans groot in dat private grond-eigenaren het beleid moeilijk zullen kunnen aanvaarden vanwege de forse financiële consequenties.

Juridische discussies
Op zijn minst dreigt er vertraging van bouwplannen door juridische discussies. Dit omdat private grondeigenaren vrijwillig akkoord zouden moeten gaan met deze regulering van de middenhuur binnen een nog te realiseren bouwplan op hun grond, waarvoor het bestemmingsplan moet worden aangepast. Via een exploitatieplan of een anterieure overeenkomst zal de eigenaar immers vrijwillig tot een akkoord moeten komen met de gemeente. In gevallen waarin het bestemmingsplan al voorziet in woningbouw kan de eigenaar wel verder en hoeft hij in principe geen rekening te houden met het regulerende beleid.

Foto: Pim Geerts.

Bezoektip op 23 januari: Congres 'Door 40-40-20 regel méér middenhuur of juist minder?'

 



Reacties

Maarten Vos

Bijzonder dat beleggers zo duidelijk kenbaar maken dat de politiek niet hoeft te rekenen op een stabiel segment middenhuur. Beleggers willen best aanbod creeren, maar meer dan een eendagsvlieg mag het niet zijn: de huren moeten fors kunnen stijgen, en na 10 jaar moet er uitgepond kunnen worden.
Het wordt tijd dat de mythes rondom middenhuur worden doorgeprikt.

Geplaatst op 15 december 2017 om 16:30



Laatste nieuws