Woningdelen: Gemeente Amsterdam spant het paard achter de wagen!

Dat de druk op de Amsterdamse woningmarkt toeneemt, is geen nieuws. Starters maken nauwelijks een kans op een woning. Co Koning, algemeen directeur van Vastgoed Belang, de brancheorganisatie van particuliere beleggers in vastgoed, meent dat de markt zelf allang een deel van de oplossing heeft gevonden om dat probleem te verlichten.

Huurders delen een woning met meerdere lotgenoten. Het is een trend die is overgenomen uit andere grote wereldsteden. Iedereen kent wel de populaire serie ‘Friends’ die zich afspeelt in New York of de al wat oudere serie Golden Girls. De gemeente Amsterdam wil per 1 januari 2017 een einde aan maken aan de verhuur van woningen aan woongroepen.

Vanaf 1 januari 2017 wordt een zelfstandige woning die verhuurd is onder het Friends- of Golden Girls-concept in eens aangemerkt als kamerverhuur (onzelfstandige woonruimte). Door een aantal gemeenten in Nederland wordt dat aangegrepen om hoge omzettingsvergoedingen te vragen omdat zogenaamd woonruimte wordt onttrokken. De woning die de vrienden of Golden Girls samen bewonen zou ineens géén woonruimte meer zijn omdat niet elke bewoner beschikt over een eigen keuken en sanitair.

Flauwekul
Vastgoed Belang vindt dat de reinste flauwekul! Vier inwoners van Amsterdam bewonen gezamenlijk en naar tevredenheid één woning in plaats van elk afzonderlijk een woning. De gemeente zou dit soort initiatieven juist moeten toejuichen. Er zijn bij dit soort concepten, in dit voorbeeld, immers drie woningen extra beschikbaar voor Amsterdammers of instromers die soms al heel lang op een woning wachten. Dan wordt overlast ook nog aangevoerd als argument.

Onzin! De bewoners van een gedeeld huis zullen elkaar onderling echt wel aanspreken op overlast veroorzakend gedrag. Die overlast geldt dan immers ook ten opzichte van de medebewoners. En wat is dan het verschil tussen vier vrienden die een woning delen en een gezin met puberende of zelfs jongvolwassen kinderen die een woning delen?

Overlast, ach kom nou toch. Natuurlijk moeten ook huurders binnen het Friends- of Golden Girls-concept zich gewoon gedragen als nette huurders ten opzichte van de medebewoners en ten opzichte van de buren. Ook “gewone” gezinnen veroorzaken wel eens overlast.

Achterhaald woningwaarderingsstelsel
Het concept leent zich bovendien vrijwel uitsluitend voor wat grotere woningen met een geliberaliseerde huurprijs. Door de omzetting naar onzelfstandige woonruimte verliest de woning die status en moet de huurprijs worden vastgesteld aan de hand van het volstrekt achterhaalde woningwaarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimte (kamerverhuur) waarin een modern of zelfs luxe uitrustingsniveau geen enkele rol speelt. De in de verordening van de gemeente Amsterdam gehanteerde definitie van woonruimte is fout, gedateerd en achterhaald door de ontwikkelingen van deze tijd.

Met de beleidswijziging spant Amsterdam het paard achter de wagen en steekt de kop in het zand voor hedendaagse ontwikkelingen die niet meer zijn tegen te houden. De nieuwe regels hebben dan ook grote negatieve effecten op het oplossen van het woningtekort in Amsterdam. In plaats van één woning zijn er straks vier woningen nodig om potentiële woningdelers te huisvesten. Als die woningen er al zijn betalen de afzonderlijke huurders een hogere huurprijs.

Starters blijven kansloos
Amsterdam werkt zo zelf in de hand dat de druk op de Amsterdamse woningmarkt alleen maar verder toeneemt, in plaats van ontwikkelingen als het Friends- of Golden Girls-concept juist te omarmen als één van de oplossingen voor het tekort aan woonruimte.

Starters zijn hiervan de dupe en blijven kansloos op een plekje om te wonen in de stad. Ouderen vereenzamen omdat ze verplicht worden alleen te blijven wonen. Voor bestaande situaties mag het dan zo zijn dat deze na 1 januari 2017 mogen blijven bestaan (mits aan de voorwaarden wordt voldaan). Voor nieuwe aanvragen zijn de nieuwe condities te onaantrekkelijk. Wij vinden dat de gemeente Amsterdam de woningmarkt géén dienst bewijst met deze nieuwe regels!

Ing. Co Koning MRE is algemeen directeur van Vastgoed Belang

Meepraten over woningdelen? Meld u dan aan voor de Business Meeting Woningdelen op 12 april aanstaande. Klik HIER voor alle informatie. 



Reacties


Laatste nieuws