Erik de Vlieger over vastgoed in Portugal en Donald Trump

De bekende Nederlandse ondernemer Erik de Vlieger beproeft zijn zakengeluk tegenwoordig aan de Portugese Algarve. Met belangen in diverse vakantieparken trekt hij veel toeristen die niet meer naar Egypte, Tunesië of Turkije durven. VJ sprak met hem en hoorde van een nieuw boek dat hij aan het schrijven is en waarom hij hoopt dat Trump de nieuwe Amerikaanse president wordt.

“We zitten tot eind oktober helemaal vol”, zegt Erik de Vlieger telefonisch vanuit zijn nieuwe woonplaats Ferragudo bij Portimão aan de Portugese Algarve. De Vlieger kocht zich vorig jaar in de leisure-onderneming Carvoeiro Clube Group die zo’n negen grote luxe vakantieresorts beheert en met nog eens drie in aanbouw. Liefst 265 man werken er nu, aan het eind van het jaar zullen het er circa 300 zijn. “Volgend jaar verwachten we er nog vijf resorts aan toe te voegen. Wij zijn eigenaar van de centrale faciliteiten op de resorts zoals de winkeltjes, de receptie en andere voorzieningen. Voor de villa-eigenaren op het terrein regelen wij de verhuur en houden wij hun tuin en zwembad bij.”

Veilig
Portugal is als vakantiebestemming in trek geraakt nu toeristen massaal wegblijven uit voorheen populaire oorden als Egypte, Tunesië en Turkije als gevolg van terroristische aanslagen in die landen. “500 miljoen Europeanen willen met hun kindertjes toch ergens vakantie vieren. Dan kom je snel uit op Portugal. Dat land is heel veilig want Portugal is het onbelangrijkste land van Europa en dus niet interessant voor terroristen. Bovendien is het weer aan de Algarve goed, het is er nog niet volgebouwd, de prijzen zijn er redelijk en het is niet crimineel.”

De Vlieger deed als ondernemer langer zaken met Portugal, maar twee jaar geleden besloot hij in één keer alle (vastgoed)belangen die hij nog in Nederland af te stoten en te verkassen naar het Spaanse buurland. Er zijn volgens De Vlieger volop kansen in dat land en die kun je beter benutten als je er zelf zit. “De Portugese banken zijn volop geraakt door de vastgoedcrisis vanaf 2008. Ze hebben veel distressed vastgoed op de balans waar ze vanaf willen. Dat kopen wij tegen gunstige prijzen aan. Bovendien help ik hier een aantal Nederlandse en Scandinavische vastgoed investeerders met het ontwikkelen en financieren van vastgoed. Dat kan omdat ik de juiste mensen hier ken en de infrastructuur heb met mijn bedrijf Carvoeiro Clube. Dat bedrijf is al sinds 1982 actief in de Algarve.”

Arabische Lente
Dat Portugal als toeristische bestemming enorm in de lift zit, verbaast hem niet. “Sinds de Arabische Lente met al die revoluties zag ik al dat het niet goed zou blijven gaan. Zelfs Griekenland en Italië zijn minder populair. Als toerist wil je niet steeds met de ellende van vluchtelingen worden geconfronteerd. Ik heb echt mazzel gehad dat ik nu in Portugal zit. Het gaat maar dóór met de aanvragen. We zitten nu met een forse ondercapaciteit aan bedden. Daarom heb ik nu diverse bouwputten om aan de vraag te kunnen voldoen. ”

Wie De Vlieger een beetje kent, die weet dat hij het avontuur bepaald niet schuwt. De Vlieger, groot in het vastgoed geworden via het naaimachinebedrijf IMCA van zijn vader, heeft zijn turbulente levensverhaal vorig jaar op schrift gezet in zijn autobiografie ‘Tot hier en nu verder’ die vorig jaar februari werd uitgebracht. “Het boek blijft goed verkopen, het gaat maar dóór. Ik ben bezig met een nieuw boek over de diepere betekenis van het zakendoen. Dat gaat ‘Diep’ heten. Ondertussen ben ik druk aan het Twitteren. Ik ben echt een Twitterfanaat. Ze noemen me al de Al-Qaeda van het net”.

Nederlands vastgoed overgedragen
De emigratie naar Portugal betekent wel dat het Nederlandse vastgoed niet meer op het netvlies staat. Zo is het Imca-project Nieuwe Energie op het voormalig terrein van Energie Bedrijf Haarlem, evenals de monumentale Lichtfabriek, eveneens in Haarlem, overgedragen aan Mick (28), de oudste zoon van De Vlieger. “Het beheer van de Nederlandse vastgoedportefeuille doet nu mijn zoon. Dat doet hij goed. Ik bemoei me er niet mee. Het is een andere generatie, ze doen het op hun eigen manier”. Over de toekomst van zijn overige kinderen is Erik bepaald niet bezorgd. “Mijn oudste dochter heeft een universitaire graad en gaat promoveren op de Europese Unie, mijn jongste zoon is professioneel pokeraar en daarmee verdient hij zijn brood. De jongste dochter komt hier in Portugal werken bij een architectenbureau. Ik heb nu niets meer in Nederland. Mijn toekomst ligt hier in Portugal.”

Liever Trump
De Vlieger is niet bang om op zijn uitspraken te worden afgerekend. Dat is te merken aan de talloze prikkelende tweets die hij op Twitter slingert. De politiek krijgt er regelmatig stevig van langs. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben zijn grote aandacht. “Ik heb zitten te twijfelen tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Als je kijkt naar het regime van Obama in de afgelopen zeven jaar, dan zie je dat de kloof tussen rijk en arm alleen maar is toegenomen. Clinton wil het rijk van Obama min of meer voortzetten. Maar ik ben boos op haar. Zij laat haar oren hangen aan rijke Amerikanen die de Clinton Foundation steunen. Ik heb op Wikileaks alles over de emails gelezen tussen Clinton en George Soros die haar vertelt wat ze doen moet. Dat was voor mij de druppel. Clinton is een ongelooflijke oneerlijke vrouw die zogenaamd uit naam van de democratie werkt. Daarom hoop ik dat Trump president wordt." 

"Oké, ik weet het, Trump is een eenzijdig ontwikkelde vastgoedman, maar de meeste Nederlandse vastgoedmannen zijn precies zo. Trump zegt veel domme dingen maar hij spreekt wel de waarheid. Als ik hem zo hoor krijg ik wel een Wilders-gevoel. Trump noemt dingen als belastingverlaging en verbetering van de middenklasse, maar hij vertelt niet hoe hij het gaat doen. Daar komt bij dat Trump alle media zowat tegen zich heeft. Niet alleen in de VS maar ook in Nederland zijn de omroepen anti-Trump. Omdat ik Hillary niet wil, hoop ik dat Trump gaat winnen.”

Het team in Portugal, op de foto van links naar rechts: Erik de Vlieger, Patricia Bürer en Andreas Stocker. Reacties


Laatste nieuws