Voorspellingen nieuwbouwwoningen hachelijke zaak

Voorspellingen nieuwbouwwoningen hachelijke zaak Terugkijken of de voorspellingen van vijf jaar geleden uit zijn gekomen over de aantallen nieuwbouwwoningen nu: altijd leuk. EIB, TNO, NVB en toenmalig Stadgenoot-bestuurder Frank Bijdendijk keken bij het uitbreken van de crisis eind 2008 koffiedik. Wie voorspelde wat, wie zat er het dichtst bij en wie het meeste mis?

Even het geheugen opfrissen: voor de crisis lag de nieuwbouwproductie op zo'n 80.000 woningen per jaar. Het EIB verwachte destijds dat dit aantal in 2010 naar 60.000 zou zakken en een paar jaar min of meer op dit niveau zou blijven. Later stelde het EIB zijn prognoses neerwaarts bij, maar destijds dacht het instituut nog dat de economie zich in het begin van het tweede decennium weer redelijk zou herstellen. Het EIB prognosticeert de woningaantallen op basis van ramingen van de nationale economie en orderportefeuilles in de woningbouw.

TNO kwam tot soortgelijke aantallen, maar hanteert een andere methodiek: de afgegeven bouwvergunningen. NVB directeur Nico Rietdijk was destijds aanmerkelijk somberder. Hij veegde de vloer met die 60.000 in 2010 aan: "Het worden er 40.000. Bouwvergunningen zeggen niets. Ik baseer me op de verkoop van nieuw te bouwen woningen, aan de hand van de GIW-certificaten. Alleen huizen die verkocht zijn, worden immers gebouwd." Frank Bijdendijk was nog somberder. Hij keek naar de diverse soorten opdrachtgevers en verwachtte slechts 30.000 nieuwbouwwoningen in 2010. Ze zaten er allemaal naast. Het CBS telde 55.000 woningen in 2010. En het heeft er alle schijn van dat er dit jaar nauwelijks meer dan 40.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd zullen worden – het diepste punt sinds het uitbreken van de crisis. Dat is tevens het aantal dat Nico Rietdijk voorspelde. Hij zat alleen met het jaartal mis.

Maar 2014 zou nog best in de buurt van Bijdendijks voorspelling kunnen uitpakken – allen vier jaar later dan hij dacht. Onderzoekbureau BouwKennis turfde dat tussen 2006 en 2012 de jaarlijkse vergunningverlening met 61 procent gedaald is. Van deze terugloop vond bijna een derde plaats in 2012. Eind april 2013 constateerde BouwKennis een verdere terugloop. Op grond daarvan verwacht het bureau dat de productie in 2014 nog een stuk lager zal zijn dan in 2013. Maar ja, voorspellen blijft moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat.



Reacties


Laatste nieuws