Duurzame inzetbaarheid van personeel in de vastgoedsector

Duurzame inzetbaarheid van mensen is een actueel onderwerp. Investeren in ontwikkeling, vitaliteit en productiviteit van medewerkers leidt tot een optimale realisatie van zowel de organisatiedoelen als de persoonlijke doelen van medewerkers. Nu de markt zich weer herstelt is voor de vastgoedsector het moment aangebroken om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Investeren in duurzame inzetbaarheid draagt volgens Mieke van den Berg, Ernst Jongepier en Arjan Endhoven van BDO bij aan een optimaal rendement en maakt de organisatie voor de toekomst flexibel in het omgaan met veranderende marktomstandigheden. 

Duurzame inzetbaarheid, wat is het?

Duurzame inzetbaarheid heeft betrekking op  alle verbeteringen binnen uw organisatie die leiden tot het verhogen van de productiviteit en arbeidsvitaliteit van uw medewerkers. In de praktijk betekent dit: zorgen dat medewerkers in hun werk optimaal presteren en zich flexibel kunnen bewegen op de (in- en externe) arbeidsmarkt. Duurzame inzetbaarheid gaat vooral over het creëren van een win-win situatie voor u als ondernemer en uw medewerkers. Kortom: aan de slag gaan met duurzame inzetbaarheid leidt tot een beter rendement. 

Kenmerkend voor de vastgoedsector zijn op dit moment de vele wijzigingen in koers, omvang en aard van vastgoedondernemingen. Duurzame inzetbaarheid kent vele facetten. In het licht van de genoemde ontwikkelingen binnen de sector kunt u vooral denken aan: 

  • Organisatie- en formatie inrichting: past de wijze waarop uw organisatie en de functies hierbinnen zijn ingericht nog wel bij uw doelen? En past de personele formatie (zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht) hier nog bij, op dit moment en in de toekomst? Een optimale organisatie- en formatie inrichting draagt bij aan het verhogen van productiviteit, vitaliteit en daarmee aan een beter rendement.
  • Talent development: Doen de medewerkers in uw organisatie wel echt datgene waar zij goed in zijn? Maakt u nog wel optimaal gebruik van de talenten van uw medewerkers? Talent development zorgt voor het optimaal benutten van talenten van medewerkers. Ook dit draagt bij aan productiviteit, vitaliteit en rendement. 
  • In- en externe mobiliteit: Tijdens of na een reorganisatieperiode, of wanneer een medewerker om wat voor reden dan ook niet goed meer op zijn plek zit, kunt u als ondernemer nauw betrokken zijn bij de voortzetting van de carrière van uw medewerker. Investeren in duurzame inzetbaarheid zorgt dat medewerkers ‘mobiel’ zijn en makkelijk kunnen meebewegen met veranderende omstandigheden. Zo kunt u de medewerker wellicht voorzien van een nieuwe – of gewijzigde – functie binnen uw organisatie. Of besluit u in gezamenlijk overleg om de samenwerking te beëindigen waarbij u uw werknemer begeleidt bij de stap naar een functie buiten het bedrijf of misschien zelfs wel naar het zelfstandig ondernemerschap. 

Wat kunt u doen?

Werken aan duurzame inzetbaarheid vraagt om:

  • Inzicht in de strategie, doelen en ambities van uw onderneming.
  • Inzicht in de persoonlijke doelen, ambities en talenten van uw medewerkers.
  • Inzicht in de wijze waarop uw organisatie is ingericht en wordt aangestuurd.
  • Het voeren van een dialoog met uw medewerkers en stakeholders: Komen doelen, ambities, talenten, organisatie-inrichting en wijze van aansturing overeen? Waar zit overlap en waar zitten de hiaten?
  • Het inzichtelijk maken van hiaten en het uitzetten van gerichte acties om deze hiaten te dichten en te komen tot betere productiviteit, vitaliteit en rendement. 

Europees sociaal fonds – subsidie voor duurzame inzetbaarheid

Het Europees sociaal fonds heeft voor de periode 2014/2016 duurzame inzetbaarheid als speerpunt genomen voor de subsidieverstrekking. Het betreffende ESF-traject gaat uit van een minimum subsidiabel bedrag van € 16.000 en een maximum subsidiabel bedrag van € 20.000. Over dit bedrag kan 50% subsidie worden ontvangen wanneer de einddeclaratie wordt goedgekeurd. Hiertoe is vanuit het ESF een budget toegekend van 22 miljoen euro voor in Nederland gevestigde bedrijven. De inschrijving hiervoor start op 15 oktober 2014. De aanvraagperiode is slechts 3 weken (!). De trajecten kunnen starten vanaf 1 januari 2015. 

Voorwaarden voor u als ondernemer om aanspraak te kunnen maken op de subsidie zijn:

  • een minimum aantal van 120 advies-uren is vereist om daadwerkelijk impact te hebben op de organisatie;
  • begeleiding van externe adviseur is vereist;
  • het moet een adviestraject inclusief rapportering en inclusief een implementatieplan zijn, en/of;
  • externe begeleiding en coaching bij het implementeren van een reeds eerder geschreven advies met betrekking tot duurzame inzetbaarheid. 

Wat zijn voorbeelden van concrete mogelijkheden?

Verander- en adviestrajecten (op hoofdthema) welke subsidiabel zijn:

  • Het maken van een bedrijfs- of organisatiescan.
  • Het uitvoeren van een (periodiek) onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
  • Het bevorderen van gezond en veilig werken.
  • Het bevorderen van een leercultuur voor werknemers.
  • Het in dialoog met medewerkers aanpassen van de organisatie aan het werk, gericht op het verhogen van de betrokkenheid en productiviteit van personeel.
  • Het stimuleren van interne en externe mobiliteit van medewerkers.
  • Het bevorderen van een flexibele werkcultuur met oog op het beter kunnen combineren van arbeidszorg.
  • Het invoeren van arbeidstijdenmanagement. 

Direct aan de slag met duurzame inzetbaarheid

Binnen deze breed geformuleerde thema’s zijn er legio mogelijkheden. Gelet op de subsidiekans in de beperkte periode van oktober is nu vlotte actie vereist. Dan kan met beperkte kosten goed personeelsbeleid worden neergezet voor het nieuwe jaar. 

Dit artikel betreft het prestatieveld ‘Personeel’ uit de BDO Rendementsmonitor. Om uw verbeterpotentieel op een eenvoudige manier kwalitatief en kwantitatief in beeld te brengen heeft BDO de Rendementsmonitor ontwikkeld. Dit instrument toont middels negen prestatievelden het verbeterpotentieel van uw onderneming. De komende maanden publiceren onze specialisten artikelen over deze negen prestatievelden, toegespitst op de vastgoedmarkt. www.bdo.nl/rendement

Mieke van den Berg, Senior Consultant HR Advies, mieke.van.den.berg@bdo.nl

Ernst Jongepier, Senior Consultant HR Advies, ernst.jongepier@bdo.nl

Drs Arjan Endhoven – Branchegroep Vastgoed, arjan.endhoven@bdo.nl



Reacties


Laatste nieuws