Column Rietdijk: Verlaag ook btw op nieuwe woningen

Stel dat in 2014 de economie weer aantrekt, zoals Brussel en Den Haag verwachten. Stel dat ondernemend Nederland er weer zin in krijgt en mensen weer een huis willen kopen. Dan loop je het risico dat die langverwachte economische opleving vervolgens bij gebrek aan kapitaal en financiering meteen weer de nek wordt omgedraaid. Dat mag dus niet gebeuren. En met een beetje goede wil gaat het ook niet gebeuren.

Het voornemen van onze pensioenfondsen om de banken te helpen door voor tientallen miljarden hypotheken te financieren, is het beste economische nieuws sinds lange tijd. Dat plan kan uiteindelijk fors lagere hypotheekrentes opleveren, de hypotheekmarkt uit het slop trekken en gelijktijdig de gepensioneerden helpen aan een mooi pensioen. Op het plan, gemaakt door een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Kees van Dijkhuizen, kwamen dan ook louter enthousiaste reacties. Pensioenfondsen, banken, werkgevers, vakbonden, woningmarktorganisaties: allemaal zien ze een impuls in het verschiet voor de Nederlandse economie, als onze pensioenmiljarden weer ouderwets in hypotheken worden gestoken.

Eind van hun latijn 

Maar we moeten ons wel realiseren, dat bij de uitwerking van dit plan tempo wordt gemaakt. Want veel bedrijfstakken, waaronder de woningmarkt en nog meer de woningbouw, zijn aangekomen op een punt dat zij eigenlijk niet meer kunnen wachten. Veel woningbouwers zijn aan het eind van hun Latijn. Zo ongeveer de laatste beetjes vet zijn van hun botten en het aantal ontslagen bij deze bedrijven is niet meer van de lucht. Schrokken we vorig jaar al van 50 ontslagen bouwvakkers per dag. Dit jaar groeit dat naar 100 of meer. Nog even en deze mooie bedrijfstak is gedecimeerd tot een handjevol monopolisten.  

Om de noodlijdende woningbouw dus echt een boost te geven is meer nodig. En dat kan heel simpel door de btw-verlaging tot 6%, zoals die nu al geldt voor onderhoud en woningverbetering, uit te breiden tot woningnieuwbouw en transformatie van leegstaande gebouwen (als kantoren) tot woningen. In het Woonakkoord is deze btw-verlaging om onbegrijpelijke redenen alleen te beurt gevallen aan de verbouw- en renovatietak, terwijl juist de sector die de zwaarste averij heeft opgelopen, de nieuwbouw, deze fiscale maatregel is onthouden.

Alleen maar voordelen

Voor alle duidelijkheid: iedereen wint bij een tijdelijke verlaging van de btw op nieuwbouw. Nadelen zijn er niet. Best mogelijk dat het Kabinet in eerste instantie niet zal staan te springen, maar het zal uiteindelijk ook voor de schatkist goed uitpakken. Want als door die maatregel de bouwproductie de komende jaren op 40.000 huur- en koopwoningen gehouden kan worden, dan levert dat tenminste nog enige inkomsten op voor de schatkist. Bovendien bespaart zo’n maatregel op uitkeringen en helpt het gemeenten hun huidige miljardenverliezen op grond en wegvallende bouwleges te verkleinen. Kortom: alleen maar voordelen. En mocht de minister van Financiën toch nog zeggen: “We hebben geen geld”. Beste minister: wat maakt het dan nog uit, want 21% btw over niets is ook nul opbrengsten.  

Nico Rietdijk is directeur NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers



Reacties


Laatste nieuws