Woontopafspraken schieten tekort in het mobiliseren van privaat kapitaal

Woontopafspraken schieten tekort in het mobiliseren van privaat kapitaal

Om het beoogde aantal van 100.000 nieuwe woningen per jaar te halen, werd recent de Woontop georganiseerd. Het is een nobel initiatief gericht op versnelling van de woningbouw, dat helaas tekortschiet in het mobiliseren van privaat kapitaal. Dat moet én kan anders, betoogt directielid Fred van der Stappen van Geldvoorelkaar.nl in deze column.

De op de Woontop gemaakte afspraken concentreren zich vooral op het aanwijzen van grootschalige woningbouwlocaties en het versimpelen van de vergunningsprocedures. Dat vormt een goede basis, maar de overheid moet ook de randvoorwaarden scheppen voor een gunstig investeringsklimaat. Dat geldt net zo goed voor kleinere projecten, want vergeet niet: elke woning telt! De belastingdruk voor kleinere vastgoedbeleggers is in Nederland onevenredig groot. De forfaitaire heffing in box-3 zorgt ervoor dat zij nauwelijks rendement kunnen behalen. Dit ontmoedigt hen om te (blijven) investeren in de woningmarkt.

Enorm kapitaal op Nederlandse spaarrekeningen
Ik begrijp niet waarom de overheid hier al jaren niets mee doet. Geld is er namelijk wel. Er staat een enorm kapitaal op Nederlandse spaarrekeningen dat naarstig op zoek is naar rendement. In plaats van beleggers te ontmoedigen, zou de overheid ze juist moeten belonen voor investeringen in de woningmarkt. Door de opkomst van crowdfunding als financieringsvorm zijn er steeds meer stemmen in de politiek om particulieren weer belastingvoordeel te bieden bij durf- of startkapitaal, zoals bij de ‘Tante Agaath-regeling’ van toepassing was. Deze regeling werd in de jaren ‘90 succesvol ingezet om private investeringen te stimuleren.

Zo’n fiscale maatregel zou nu opnieuw ingezet moeten worden om het rendement voor investeerders te verbeteren. De voordelen daarvan zouden niet alleen de woningmarkt ten goede komen, maar ook de bredere welvaart. Er zijn talloze voorbeelden uit andere landen, zoals Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk, waar de overheid een actieve rol speelt in het oplossen van dergelijke maatschappelijke knelpunten. Nederland zou deze voorbeelden moeten volgen. De echte uitdaging ligt namelijk niet alleen in het bouwen zelf, maar vooral ook in het aantrekken van het daarvoor benodigde geld.

Particuliere markt kan aanzienlijke bijdrage leveren
Ik zie volop kansen om de bouw van nieuwe woningen te versnellen. De particuliere markt kan daaraan een aanzienlijke bijdrage leveren, maar daarvoor is wel de medewerking van de overheid nodig. Laten we de handen daarom ook op dit vlak ineenslaan en aanvullende Woontopafspraken maken. Daarin zien wij ook een belangrijke, faciliterende rol voor onszelf weggelegd. Wij analyseren en kwantificeren beleggingsrisico’s, zorgen voor de nodige documentatie en beheren de betalingsstromen. Zo kunnen we privévermogen op een verstandige manier naar de woningmarkt brengen.

Heeft u een innovatief vastgoedproject of een groeistrategie die vraagt om passende financiering? Ons team staat klaar om samen met u de juiste oplossing te vinden. Kijk op www.geldvoorelkaar.nl, neem contact met ons op en ontdek hoe wij uw ambitie kunnen financieren en realiseren.



Reacties


Laatste nieuws