Handen schudden in plaats van met vinger wijzen op Wocoda 2024 (+ video)

Handen schudden in plaats van met vinger wijzen op Wocoda 2024 (+ video)

Waar overheid en markt de afgelopen twee jaar meermaals recht tegenover elkaar stonden wanneer het de woningmarkt betrof, was de sfeer op Wocoda 2024 geheel anders. Gemoedelijk en ontspannen wisten de partijen elkaar in het Novotel te vinden om te praten over oplossingen die het woningtekort kunnen oplossen.

De beurs werd om 10:00 uur geopend door organisator John Kerkhoven, Harry Platte van Parteon en initiatiefnemer van NH Bouwstroom en gedeputeerde bij provincie Noord-Holland Jelle Beemsterboer. In de openingstoespraken werd het belang van bruggen bouwen tussen verschillende spelers op de markt benadrukt en werd samenwerken ‘het nieuwe concurreren’ genoemd.  

Daarop gingen de in totaal bijna duizend bezoekers en standhouders onder vrolijk geroezemoes met elkaar in gesprek. ‘Het is interessant omdat er veel corporaties en ontwikkelaars langskomen’, zei een standhouder.

Bekijk hieronder de sfeerimpressie-video:

Zonder poespas
De opzet van de beurs, anders dan andere vastgoedbeurzen zoals Mipim, Expo Real of Provada, was laagdrempelig, zonder poespas en geheel gericht op de woningmarkt. Voor overheden en corporaties was de toegang gratis en grote indrukwekkende stands met bijzondere attributen om de aandacht van bezoekers te trekken waren er niet op Wocoda. De vijftig standhouders, - van Heijmans en Vorm tot Monoma en provincie Utrecht - hadden allen een presentatietafel die als stand diende. Op die tafel en een scherm konden zij hun concept presenteren, want daar ging het om tijdens woonconceptendag Wocoda. Marktpartijen konden vertellen over hun innovatieve oplossingen waarmee ze een bijdrage leverden aan het oplossen van de woningnood. Ook werden concepten gepresenteerd die zich richten op het versterken van een gemeenschap of de huisvesting van bijzondere doelgroepen.

Stapel visitekaartjes
‘Er is geen onderscheid tussen een start-up en gevestigde naam, elk concept is hier even waardevol’, zo beschreef een standhouder het. Organisator John Kerkhoven zegt veel positieve reacties op te hebben ontvangen op deze aanpak. ‘Als organisator was het mijn ambitie - ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid - om de samenwerking tussen de partijen voorop te laten staan, zonder dat het een grote investering is in geld en materialen voor dure stands. Ik ben heel blij met de enthousiaste reacties van deelnemers die zeiden met een stapel visitekaartjes weer naar huis te zijn gegaan.’

Hoewel het uitgangspunt woonconcepten was, ging het nog meer over samenwerking. Om die samenwerking zo laagdrempelig mogelijk te maken koos de organisatie ervoor om toegang voor woningcorporaties en gemeenten gratis te maken, wat resulteerde in een flinke opkomst. Van de ruim duizend bezoekers waren er zeshonderd aanwezigen vanuit gemeenten en corporaties. ‘Ik heb hier de juiste persoon bij de gemeente over gesproken’, zei een standhouder, en vertelde hoe de ambtenaren die zich dagelijks heel direct met de inhoud bezighouden en anders nooit naar een beurs komen, nu wel aanwezig waren. Van beleidsmedewerkers tot projectleiders kwamen naar de beurs om de markt te ontmoeten en kennis te vergaren. 

Honger naar kennis
De honger naar kennis vanuit markt en overheid was ook goed te zien tijdens de kennissessies die de hele dag door in aparte zalen werden georganiseerd. De sessies zaten overvol en bezoekers moesten staan, omdat de zitplekken al bezet waren. Tijdens de sessies werden verschillende onderwerpen besproken, bijvoorbeeld wat de succesfactoren en valkuilen zijn bij het managen van een community in een wooncomplex, senioren en jongeren huisvest, houtbouw mogelijk maakt en modulaire woningen kan inzetten. Vanuit het publiek waren er interessante inhoudelijke vragen en deelden bezoekers problemen waar zij zelf in de praktijk tegenaan lopen. Zo ontstond er tijdens de kennissessie van Amvest een gesprek over hoeveel een community manager een (corporatie)huurder mag kosten. 

Ook vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar wonen onder valt, was een delegatie aanwezig om kennis op te doen en de verbinding te zoeken. ‘Wij willen heel graag samenwerken met de markt’, zei een ambtenaar. Een andere ambtenaar zei tijdens de uitzending van Radio Vastgoedjournaal, die live werd uitgezonden vanaf Wocoda, hoe er op het ministerie dagelijks met 25 man wordt gewerkt aan het versnellen van de woningbouw, waarbij alles op alles wordt gezet om locaties voor flexwoningen beschikbaar te maken bij gemeenten.  

De gezelligheid en positieve sfeer op de beurs laat zien dat na jaren van fel tegenover elkaar staan, de overheid en markt nu echt de verbinding met elkaar hebben gevonden. En dat is goed nieuws voor de woningzoekenden.

Wocoda vindt volgend jaar op 30 januari 2025 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

 



Reacties


Laatste nieuws