Duurzaamheid als valuta: ESG in het vastgoedfinancieringslandschap

Duurzaamheid in de vastgoedsector is niet langer voorbehouden aan filantropen. Weloverwogen ESG-strategieën kunnen zelfs serieuze voordelen opleveren voor vastgoedbeleggers en -ontwikkelaars. Dat predikt ook Rogien Averink, zij is associate partner vastgoed bij Sustainable Capital Group (SCG).

ESG, ofwel Environmental, Social, and Governance, is een belangrijk thema in de vastgoedsector. 'Beleggers en financiers willen steeds meer inzicht hebben in de impact van hun investeringen op het milieu, de samenleving en de goede corporate governance,' merkt Averink op, expert op het gebied van duurzame financiering.

Ook de regelgeving wordt strikter. Averink: 'Een belangrijk voorbeeld is SFDR. Dit is de Europese verordening die van toepassing is op financiële dienstverleners, zoals banken, verzekeraars en fondsbeheerders. De verordening verplicht deze dienstverleners om informatie te verstrekken over de duurzaamheidsrisico's van hun producten en diensten.'

De SFDR heeft daarmee ook gevolgen voor het vastgoedfinancieringslandschap. Vastgoedfinanciers moeten informatie verstrekken over de duurzaamheidsrisico's van hun vastgoedportefeuilles. Deze informatie moet worden opgenomen in de prospectussen van de financiers en in de jaarverslagen van de vastgoedfondsen.

De impact van SFDR op het vastgoedfinancieringslandschap
Averink verwacht dat de SFDR zal leiden tot een toename van transparantie over de duurzaamheidsprestaties van vastgoedportefeuilles. 'Dit zal uiteindelijk beleggers helpen om meer inzicht te krijgen in de impact van hun investeringen op het milieu en de samenleving, of ze nu bewust duurzaam investeren of niet."

De SFDR zal ook leiden tot een verschuiving in het vastgoedaanbod. 'Financiers zullen meer aandacht gaan besteden aan duurzame en maatschappelijk verantwoorde vastgoedprojecten. Dit zal leiden tot een grotere vraag naar deze projecten,' zegt Averink. 

Ze noemt enkele voorbeelden van de impact van SFDR die ze dagelijks ziet in de praktijk. 

  • Financiers zullen meer informatie verstrekken over de energieprestatie van vastgoedprojecten, en dus zullen zij deze gegevens ook meer gaan opvragen bij (potentiële) investeringsprojecten.
  • Financiers zullen meer aandacht gaan besteden aan vastgoedprojecten die een positieve sociale impact hebben.
  • Beleggers zullen nog meer gaan vragen om duurzame en maatschappelijk verantwoorde vastgoedprojecten.

Maatschappelijker verantwoorde vastgoedsector
De SFDR is een relatief nieuwe verordening. 'De volledige impact van de verordening is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de verordening een belangrijke rol zal spelen bij de ontwikkeling van een duurzamere en maatschappelijker verantwoorde vastgoedsector. Het toezicht op de grote vissen zal dus toenemen en daarom escaleren naar de rest van de markt, en grijze beleggingen zullen elke dag aan waarde verliezen. De druk zal van alle kanten komen.' 

De verwachting is dat ook ESG-criteria in het vastgoedfinancieringslandschap steeds belangrijker zullen worden. Investeerders en financiers willen steeds meer inzicht hebben in de impact van hun investeringen. 'Dit zal leiden tot een verschuiving in het vastgoedaanbod, waarbij er meer aandacht komt voor duurzame en maatschappelijke verantwoorde vastgoedprojecten.'

ESG toepassen in de praktijk
Averink geeft een aantal concrete tips hoe ESG te implementeren op een effectieve en duurzame wijze: 

  • Start klein en bouw voort op succes. Het is niet nodig om alles tegelijk te veranderen. Begin met een paar kleine stappen en bouw voort op succes.
  • Stel een ESG-beleid op. Dit beleid moet de doelstellingen en acties van het bedrijf op het gebied van ESG vastleggen.
  • Meet en rapporteer over ESG-prestaties. Dit helpt om de voortgang te volgen en verbeteringen te identificeren. Verzamel daarom proactief duurzaamheidsdata. Denk bijvoorbeeld na hoe je CO2-neutraliteit, afval vermindering of community engagement kunt aantonen. 
  • Communicatie is essentieel. Communiceer duidelijk over de ESG-inspanningen van je bedrijf aan stakeholders, zoals huurders, investeerders en werknemers.
  • Werk samen met stakeholders om ESG-doelstellingen te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in lokale gemeenschappen of door beleid af te stemmen met huurders en financiers. 

De toekomst van de duurzame vastgoedindustrie 
In conclusie, ESG is een belangrijk thema in de vastgoedsector. Financiers gaan steeds vaker ESG-criteria in hun leningsaanvragen opnemen. Dit zal leiden tot een duurzamere en maatschappelijker verantwoorde vastgoedsector. Bovendien predikt Averink ook sterk voor het kapitaliseren van duurzaamheid. We moeten niet alleen verduurzamen omdat het moet, maar omdat het waarde toevoegt. Wanneer ESG op een goede manier in de gebouwde omgeving geïntegreerd is, dan zal dit (op termijn) altijd in de waarde van het vastgoed terug zal komen.

Meer weten over het duurzaam ophalen van kapitaal of de impact van ESG voor jouw bedrijf? Kom in contact via raverink@sustainablecapitalgroup.com



Reacties


Laatste nieuws