Meer aandacht voor de bebouwde omgeving als snelstgroeiende biotoop

Meer aandacht voor de bebouwde omgeving als snelstgroeiende biotoop

Wat goed is voor de natuur is goed voor de mens. Onder dat motto ging recentelijk een groep van de vastgoedrelaties van Triodos Bank op een mooie nazomerochtend op pad door het centrum van Utrecht met Timo Roeke van Vogelbescherming Nederland als bevlogen gids. Doel was om het belang van natuurinclusief bouwen in de praktijk te ervaren en te inspireren tot de toepassing van meer groen bij nieuwe planontwikkelingen.

Hoe tof is het om als vastgoedfinancier niet alleen bezig te zijn met de financiële kredietrisico’s, maar ook te willen kiezen voor projecten die bijdragen aan de kwaliteit van de bebouwde omgeving. Groen en water zijn essentiële ingrediënten voor een fijne woon- en werkomgeving.  Voor dieren is dat overigens niet anders.

We zagen hoe belangrijk het is voor de biodiversiteit om bij de inrichting van de openbare ruimte te kiezen voor inheemse planten en bomen. Ze zijn de thuisbasis en het specifieke leefgebied van lokale diersoorten en insecten.

Een gebouw staat niet op zichzelf, het is onderdeel van zijn omgeving. Je wil je er als mens prettig voelen. Met projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers en aannemers hebben we ervaren wat kleurrijk en divers groen, liefst in combinatie met water, doen in de beleving van de stad. Als je op de brug bij het Moreelsepark staat, zie je het immense verschil tussen enerzijds de betonnen façade van Vredenburg en het stationsgebied en de andere kant opkijkend de oude Catherijnesingel waar reigers op de oever op de uitkijk staan naar een smakelijke hap.

De bomen langs de singel gaan hittestress tegen. Ze dragen in de zomerdag bij aan 4 tot 5 graden verkoeling in de gebouwen daarachter. Ze zuiveren de lucht, bieden huisvesting aan honderden vleermuizen en blijven ook als ze afstervende zijn, nog een biotoop op zich voor talloze vogels, insecten en andere organismen. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het voelt letterlijk anders om door een omgeving van glas, beton en staal te lopen of door straten waar bewoners langs de gevels hun stoeptegels hebben vervangen voor bloeiende planten. Midden in zo’n straat zien we in de alledaagse bloembakken de zeldzame kolibrievlinder. Lopend langs de Dom worden we gewezen op de slechtvalken die hier huizen, de snelst jagende dieren ter wereld die in een duikvlucht een snelheid kunnen halen van 330 km per uur.

Bij nieuwe ontwikkelingsplannen zijn klimaatadaptatie en duurzaamheid inmiddels de norm. Maar voor een prettige woonomgeving is meer nodig. Projectontwikkelaars en architecten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad door al vanaf de tekentafel rekening te houden met voldoende groen en water bij hun ontwerpen.

Wij, als financiers, kunnen keuzes maken voor bouw- en herontwikkelingsprojecten waarbij geïnvesteerd wordt in een natuurlijke omgeving. Projecten waar oog is voor biodiversiteit door b.v. ruimte te maken voor gevleugelde medebewoners. En daarmee bewijzen we onszelf de grootste dienst. Wij zijn immers onderdeel van diezelfde natuur.  

Rianne Koster | Senior relatiemanager duurzaam vastgoed Triodos Bank NV
rianne.koster@triodos.nl of 06-29054378

Hoofdfoto: Kolibrievliner in stedelijk gebied | fotografie Kars Veling



Reacties


Laatste nieuws