Het speelveld verandert in Nederland en Europa; Adelaer breidt uit naar Polen

Vastgoedfinancieringsspecialist Adelaer is al langer actief binnen Europa en is nu ook gestart met een senior advisor, Wojciech Gallos, in Polen.

Adelaer CCO en founder Daan Reekers: 'We ontdekken in het buitenland steeds meer alternatieve routes die tot financiering kunnen leiden. Ook zien we dat voor elk type vastgoed bepaalde banken gespecialiseerd zijn die de beste condities hebben voor wat betreft tarifering, looptijd en convenantafspraken.

Mede door onze investeringen die wij gedaan hebben in de laatste drie jaar hebben wij een fintech platform inclusief loan management systeem waardoor wij makkelijker internationaal lenders en borrowers bij elkaar weten te brengen. Zo volgen wij ook onze klant en zijn wij nu ook actief in de Balkan. Wij hebben nu lopende aanvragen in Polen en Hongarije en dit vergt investering.

Fintech kan partijen bij elkaar brengen maar vastgoedfinanciering is maatwerk en zal nooit zonder adviseurs kunnen. Ergo, wil je in het buitenland een financiering tot stand krijgen heb je plaatselijke adviseurs nodig die de markt, fiscalisten, juristen, notarissen en taxateurs kennen om uiteindelijk de financiering tot een succes af te ronden. Ieder land heeft zijn eigen approach en cultuur.

Daarom zijn wij verheugd dat wij ook Wojciech Gallos besloten heeft ons team te versterken. Zijn breder ervaring en bewezen trackrecord met deals in de gehele Balkan, is Adelaer in staat ook in dit gebied onze internationale klanten nog beter bij te staan'. 

Wie is Wojciech?
Wojciech heeft 7,5 jaar bij ING Polen als investment banking-medewerker gewerkt (voornamelijk schuldpapier) en vervolgens als structured finance-medewerker (voornamelijk vastgoedleningen).

Sinds 2003 runt Wojciech een adviesboetiek in Polen, die zich voornamelijk richt op vastgoedfinanciering voor diverse - meestal buitenlandse - investeerders in verschillende MOE-rechtsgebieden en in mindere mate West-Europa. Transacties bestrijken het hele spectrum, van eigen vermogen tot mezzanine en senior schuld. In 2023 heeft Wojciech besloten om zijn capaciteit te versterken door toe te treden tot Adelaer als partner verantwoordelijk voor de CEE-markt.

Wojciech heeft ruime ervaring in verschillende vormen van (her)financiering en (her)structurering en staat bekend om zijn vermogen om creativiteit en het vinden van 'out-of-the-box' oplossingen te verbinden met een hoge persoonlijke en zakelijke integriteit. 

Europese expansie beter voor Nederlandse klant
Daan Reekers vervolgt: 'Onze Europese expansie is ook juist ingezet om onze Nederlandse klanten nog beter te kunnen bedienen. De mogelijkheden nemen toe maar de renteopslagen zijn hoog. Ook een ontwikkelaar zal dus hier zeker rekening moeten houden in de opzet van de stichtingskosten opzet. In London zijn wij al jaren gewend aan fors hogere opslagen. Hier houd de geldverstrekker rekening met de risico’s die hij loopt. De hoogte van de bancair bevoorschotting van ontwikkelingen is ook fors lager. In NL kennen we een mogelijke bevoorschotting van 80-90 procent LTC. Internationaal is dit maximaal 60 procent LTC. Het verschil wordt dus opgevuld met alternatieven maar de rente hiervan is dus fors hoger. Wel nemen de mogelijkheden toe en geeft dit de markt en ontwikkelaar ook veel meerdere kansen. Ik denk dat nu dat ook wordt gezien in NL en dat de ontwikkelaar ook bereid is om meer voor deze mogelijkheden te willen betalen'.

Uiteraard zijn er ontwikkelaars die zelf buitenlandse geldverstrekkers benaderen. Daan Reekers raadt dat af. 'Dat is best ingewikkeld. Je moet regelmatig met deze partijen aan tafel zitten wil je de beste deal krijgen. Banken zijn best wantrouwend. Je hebt te maken met een andere cultuur, men werkt met buitenlandse leningdocumentatie (LMA) dat anders is dan in Nederland en ook moet je zorgen voor goede opvolging. Als je goed begrijpt wat een bank wil, dan kun je een veel beter antwoord geven. In die gevallen kun je beter met een partij zoals wij laten bijstaan', zegt Reekers .

Voorwaarde zijn belangrijker dan de laagste rente
Reekers merkt op dat de Nederlandse grootbanken die zichzelf ‘Real Estate’ financier noemen dat eigenlijk niet zijn. 'Uiteraard werken wij graag met de Nederlandse banken samen, maar daar waar ze goed in zijn. Nederlandse banken financieren alleen het stuk met het laagste risico, de senior loans, en zijn zij zeker een zeer goede partij voor constructie financieringen maar, ze doen niet alles. Wij doen extra. Ook mezzanine (achtergestelde) leningen en equity financiering met een hoger risico kunnen wij verschaffen. Wij kijken waar de klant behoefte aan heeft. Belangrijkste voor ons zijn de voorwaarde die een geldverstrekker stelt. Waar je met buitenlandse banken heldere afspraken maakt wat er bijvoorbeeld gebeurd bij een LTV default ben je bij een Nederlandse bank aan de goden overgeleverd. Wij in Nederland zijn gewoon om gewoon te tekenen bij het kruisje waarbij de algemene voorwaarde alles omvatten wat je als klant zeker niet wilt. Men denkt dat de offerte leidend is maar achteraf komt men erachter dat dit niet zo is en dan is het leiden lijden geworden'.  

Hoofdfoto: Daan Reekers en Wojciech Gallos. 



Reacties


Laatste nieuws