Hypotheekrentes naar hoogste niveau van dit jaar

Op grote schaal verhoogden geldverstrekkers afgelopen week de hypotheekrentes. Verrassend was het niet, omdat de rentes voor langlopende leningen op de financiële markten al enkele weken aan het oplopen zijn. Het einde lijkt ook nog niet in zicht. Het lijkt erop dat de stijgende trend voorlopig aanhoudt, meldt Van Bruggen Adviesgroep.

De gemiddelde hypotheekrenteverhoging die geldverstrekkers doorvoerden, lag rond de 0,1 procent.  De gemiddelde hypotheekrentes bereikten daardoor het hoogste niveau van dit jaar. De populairste 10 jaar rentevaste periode met NHG staat nu op 4,36 procent . Dat is vier honderdste boven het hoogtepunt vorig jaar, in begin maart. Overigens stond de gemiddelde hypotheekrente vorig jaar november nog een stukje hoger, namelijk op 4,73 procent. Nadat in de eerste helft van 2022 de hypotheekrentes al fors waren gestegen, zagen we van september tot en met november de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met bijna een procent stijgen. Een herhaling van dat scenario is niet waarschijnlijk. Maar een stijging van enkele tienden behoort de komende tijd wel tot de mogelijkheden.

Renteonrust op de financiële markten
De hypotheekadviseur meldde vorige week al dat het onrustig is bij beleggers op de financiële markten. Beleggers lijken er onvoldoende vertrouwen in te hebben dat de inflatie de komende jaren snel en hard genoeg naar beneden gaat. In de toelichting van de Europese Centrale Bank (ECB) werd nog de verwachting uitgesproken dat de renteverhoging van september voorlopig de laatste zou zijn. De ECB verwachtte dat het huidige renteniveau voldoende is om de inflatie snel genoeg te drukken. Maar Frank Elderson, het Nederlandse directielid van de ECB, lichtte vorige week in een interview toe dat de rente nog verder kan stijgen. Hij gaf aan dat er nog veel onzekerheden zijn. De ECB bekijkt de onderliggende data per vergadering. Veel zal daarom afhangen van de ontwikkeling van de inflatiecijfers in de eurozone.

Wat dat betreft was er in ieder geval goed nieuws, het voorlopige inflatiecijfer voor de eurozone daalde van 5,2 procent in augustus naar 4,3 procent in september. In Nederland was het cijfer nog gunstiger, 0,2 procent over september, tegenover 3 procent in augustus. Dat zorgde ervoor dat eind van de week de rentes op de financiële markten naar beneden gingen. Maar over de gehele week gezien was er sprake van een stijging. De ontwikkeling van de inflatiecijfers en de beoordeling van die cijfers door beleggers kan de komende maanden nog alle kanten op: positief, negatief of neutraal. Het blijft daarom spannend wat de rentes op de financiële markten de komende weken gaan doen, en in het kielzog geldt hetzelfde voor de hypotheekrentes.

Bijzonder: stijgende variabele hypotheekrentes
Dat de vaste hypotheekrentes op dit moment omhoog gaan, is heel logisch gezien de stijgende rentes op langlopende leningen op de financiële markten. Het is wel opvallend dat ook de gemiddelde variabele hypotheekrente blijft stijgen. Sinds de renteverhoging van de ECB, die iedereen zag aankomen, hebben geldverstrekkers één of meerdere keren hun variabele hypotheekrente verhoogd. Gemiddeld met 0,1 procent sinds de renteverhoging van de ECB. De stijging van de gemiddelde variabele hypotheekrente is daarmee veel groter dan de stijging van 0,04 procent van de geldmarktrente. 

 



Reacties


Laatste nieuws