De duurzame reis van de hotelsector

De duurzame reis van de hotelsector

De hotelsector en de vastgoedmarkt zijn nauw met elkaar verbonden, waarbij hotels meer en meer een prominente rol vervullen binnen vastgoedportefeuilles. Parallel aan deze trend groeit sinds de afgelopen jaren de bewustwording over de milieutechnische, ecologische én maatschappelijke voetprint van deze sector. Als reactie hierop heeft de integratie van de nieuwe rapportageverplichting van ESG (Environmental, Social, Governance) en diverse verduurzamingsnormen een steeds prominentere rol gekregen bij hotels als assetclass. Een duurzame reis en een verantwoord verblijf; in hoeverre maken deze onderwerpen onderdeel uit van de exploitatie en beheer van uw (hotel)vastgoed?

Van herberg naar duurzaam luxe resort
De hotelsector heeft in de loop der jaren een opmerkelijke evolutie doorgemaakt, van eenvoudige herbergen en traditionele hotels tot duurzame luxe resorts en innovatieve boetiekaccommodaties. De sector heeft zich voortdurend aangepast aan de veranderende markt. Deze evolutie van de hotellerie is gedreven door een combinatie van technologische vooruitgang, veranderingen in consumentengedrag, COVID-19 en de opkomst van nieuwe trends in de reisindustrie.

Duurzaamheid en milieubewustzijn zijn steeds belangrijker geworden binnen de hotelsector. Hotels richten zich steeds meer op het verminderen van hun ecologische voetafdruk. Hierbij is de sector continu in beweging en zoekende naar het implementeren van energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame materialen. Duurzame praktijken en certificeringen, zoals LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) en Green Key (internationaal duurzaamheidskeurmerk), zijn steeds vaker te vinden in hotels die streven naar een groen imago. Innovatieve concepten zoals ecolodges en co-living ruimtes tonen de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid in de hotelsector, zoals Ecolodge De Parel Schoorl en The Unbound in Amsterdam.

Environmental, Social, Governance als wake-up call
ESG omvat een reeks aan criteria die betrekking hebben op milieugerelateerde factoren, sociale impact en bestuurspraktijken. In de context van de hotelsector en vastgoedmarkt betekent dit dat er aandacht wordt besteed aan het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van het vastgoed, het bevorderen van sociale verantwoordelijkheid en het implementeren van effectief bestuur.

De impact van ESG en verduurzaming in de hotelsector en vastgoedmarkt is veelomvattend en diepgaand. Op milieugebied hebben verduurzamingsinspanningen geleid tot een grotere focus op energie-efficiëntie, waterbesparing, afvalbeheer en de inzet van hernieuwbare energiebronnen. Hotels en vastgoedontwikkelaars investeren in groene technologieën, zoals zonne-energie, slimme gebouwbeheersystemen, groene daken en circulaire bouwmethodieken, om de ecologische impact te verminderen.

Op sociaal gebied heeft de integratie van ESG geleid tot een grotere betrokkenheid bij de lokale gemeenschappen waarin hotels en vastgoedprojecten zich bevinden. Er is meer aandacht voor het creëren van banen, het ondersteunen van lokale leveranciers en het bevorderen van inclusieve werkplekken. Bovendien worden er maatregelen genomen om de veiligheid en gezondheid van gasten, bewoners en medewerkers te waarborgen.

Op het gebied van bestuur heeft ESG geleid tot een grotere nadruk op transparantie, verantwoording en goed bestuur binnen de hotelsector en de vastgoedmarkt. Er is een groeiende vraag naar openbaarmaking van ESG-prestaties, rapportage van duurzaamheidsdoelstellingen en betrokkenheid bij belanghebbenden. Dit zorgt voor een verhoogde verantwoordelijkheid en bewustwording van de impact van hotels en vastgoedprojecten.

De impact van ESG en duurzaamheid beperkt zich niet alleen tot de directe effecten op het milieu en de samenleving, maar biedt ook voordelen voor de hotelsector in de vastgoedmarkt. Het implementeren van duurzaamheidspraktijken resulteert veelal tot kostenbesparingen op de lange termijn, verbeterde operationele efficiëntie en een positieve reputatie bij gasten, investeerders en belanghebbenden. Een duidelijke wake-up call voor hotels om verduurzaming van hun vastgoed prominent op de agenda te zetten.

Duurzaamheidsreis wordt duurzaamheidseis
Naast de vereiste wettelijke niet-financiële verslaglegging op basis van ESG, wordt het vanaf 2024 voor grote bedrijven verplicht om te rapporteren volgens de richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Grote bedrijven worden gedefinieerd als beursgenoteerd met meer dan 250 medewerkers, een minimale omzet van 40 miljoen en een balanstotaal van 20 miljoen. Bedrijven die aan twee van deze drie criteria voldoen, zijn verplicht om volgens de CSRD-richtlijn te rapporteren. Op dit moment denken veel bedrijven dat ze hier vooralsnog niet mee te maken krijgen. Echter, speelt ketenverantwoordelijkheid daar een belangrijke rol in, zo ook binnen de hotelsector. Dit betekent dat alle partijen binnen de productie- en dienstverleningsketen verantwoordelijkheid dragen voor hun activiteiten op het gebied van ESG. Zelfs leveranciers en andere belanghebbenden van dergelijke grote bedrijven hebben in zekere mate de verplichting om zich bezig te houden met duurzaamheid, omdat samenwerking met niet-duurzame bedrijven niet wenselijk is. Vanaf 2025 moeten ook beursgenoteerde middelgrote bedrijven rapporteren, en vanaf 2026 geldt dit voor bedrijven met 50 tot 250 medewerkers.

Duik in de duurzaamheidsgolf van de hotelindustrie
Het is essentieel om direct actie te ondernemen, zodat uw hotel(vastgoed) een sterke en duurzame reputatie opbouwt. Recent heeft Booking.com onderzoek gedaan naar de wens van hotelbezoekers en duurzaamheid (Booking.com, 2023). Hieruit blijkt dat 65% van de 33.228 respondenten uit 35 landen en gebieden zich prettiger voelt bij een hotel of accommodatie met een duurzaam keurmerk . Ook geeft 74% van de respondenten aan dat er direct actie moet worden ondernomen om de planeet te redden voor toekomstige generaties. Een duurzaam hotel vergemakkelijkt het verkrijgen van financiering bij financierders en voorkomt het verlies van samenwerkingsverbanden met andere belanghebbenden. Bovendien draagt het bij aan uw bestaanszekerheid en biedt het potentieel voor groei als organisatie. Belangrijker nog, het is een bijdrage aan het behoud van onze planeet!

Baker Tilly Business Advisory is een gespecialiseerd adviesbureau op het gebied van vastgoed en gebiedsontwikkeling, ook in relatie tot ESG. Wij bieden waardevol strategisch advies en begeleiding aan vastgoedontwikkelaars, investeerders, gemeenten en andere belanghebbenden, met als doel het optimaliseren van vastgoedprojecten en het implementeren van ESG-doelstellingen. Een belangrijk aspect van onze diensten is het identificeren van kansen en het ontwerpen van doeltreffende strategieën om bijvoorbeeld vastgoedgerelateerde ESG-doelstellingen in uw organisatie te integreren. Indien u geïnteresseerd bent in het verkennen van mogelijkheden voor uw vastgoedproject of als u vragen heeft met betrekking tot ESG, nodigen we u graag uit om contact op te nemen met Baker Tilly via ‘rob.simons@bakertilly.nl of 06-52765610’. U kunt altijd bij ons terecht voor waardevol strategisch advies en op maat gemaakte begeleiding.



Reacties


Laatste nieuws