Wanneer kiest een huiseigenaar voor stille verkoop?

De markt voor koopwoningen komt langzaam maar zeker weer wat in beweging. De prijzen van bestaande koophuizen dalen al een aantal maanden. Hierdoor is er voor kopers weer meer te kiezen. Verkopers zijn natuurlijk niet altijd blij met dalende prijzen. Hun pand kan daardoor minder opbrengen. Als je je woning gaat verkopen en er is sprake van een bijzondere situatie dan kun je kiezen voor stille verkoop. Dit betekent dat je huis niet op Funda en andere woningplatforms wordt vermeld. Ook komt er geen opzichtig Te Koop bord in de voortuin. Eventuele gegadigden worden gescreend.

Huizen van bekende Nederlanders worden vaak via stille verkoop verkocht. Als het huis van een bekende zanger, presentatrice of acteur op allerlei verkoopsites is te vinden kan dit leiden tot ongewenste situaties. ‘Fans’ die langskomen omdat nu het woonadres bekend is en rondhangen voor de deur of bij het toegangshek van de villa. Mensen die om een bezichtiging vragen zonder het huis serieus te willen kopen. Risico op diefstal van waardevolle spullen. Daarom kiest deze groep vaak voor verkoop in stilte. Ook hoeft dan de vraagprijs van de woning niet breeduit bekend te worden gemaakt. Ook ceo’s van grote bedrijven willen vaak hun woning zonder al te veel ruchtbaarheid verkopen. Veel mensen hangen hun goede financiële positie liever niet aan de grote klok. Hier past stille verkoop perfect bij.

Hoe gaat stille verkoop in zijn werk?
Wil je je huis via stille verkoop verkopen en woon je bijvoorbeeld in Amsterdam? Dan neem je contact op met een makelaar. Dat kan in principe ieder willekeurig makelaarskantoor zijn. Maar er zijn kantoren gespecialiseerd in deze manier van verkopen. Er volgt uiteraard eerst een taxatie in Amsterdam om tot een realistische vraagprijs te komen. Vervolgens wordt er een brochure gemaakt, de foto’s worden altijd in goed overleg gemaakt. Ook hierbij wordt de privacy zo veel als mogelijk gewaarborgd. Soms heeft de makelaar een lijst van mogelijk geïnteresseerden die benaderd kunnen worden. Bezichtigingen gebeuren altijd zo discreet mogelijk. Ook over biedingen worden vanzelfsprekend geen mededelingen aan derden gedaan.

Stille verkoop duurt vaak langer
Een klein nadeel aan stille verkoop is dat de verkoopprocedure vaak wat meer tijd in beslag neemt. Deze manier van verkopen is dan ook bij uitstek geschikt voor eigenaren die geen haast hebben. Stille verkoop gebeurt doorgaans met huizen in het hogere segment, vanaf een verkoopprijs van circa 1,5 miljoen euro. Soms wordt hierop een uitzondering gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij verkoop van een woning in verband met echtscheiding of andere persoonlijke omstandigheden van de eigenaren die precair zijn. Zodra er een serieus geïnteresseerde is, wordt er een afspraak gemaakt voor een bezichtiging. Soms wordt een woning zonder bezichtiging gekocht. Dit gebeurt meestal als de koper het pand al kent of er verliefd op wordt na het zien van de brochure.

 



Reacties


Laatste nieuws