Upgrade in plaats van sloop: 'Dit is hét moment voor duurzame renovatie en transformatie'

'Het is tijd om bestaande panden in de vastgoedportefeuille te upgraden en ze toekomstbestendig te maken, aldus Andreas Kieb van het team Real Estate bij Drees & Sommer. De bouw- en vastgoedsector staat voor grote uitdagingen als gevolg van ingrijpende veranderingen veroorzaakt door de klimaatverandering en de covid-19-pandemie.

Op Europees niveau is men het erover eens dat de bouwsector in 2050 klimaatneutraal moet zijn. De optimalisering en het voortgezette gebruik van bestaand vastgoed krijgen steeds meer de voorkeur om bij te dragen tot de bescherming van het klimaat.

Vraag naar energie-efficiëntie in de bouw- en vastgoedsector
Meer dan een derde van het energieverbruik en de CO2-uitstoot in Europa is afkomstig van de bouwsector. De renovatie van openbare en particuliere gebouwen is cruciaal en maakt deel uit van de Europese Green Deal om de energie-efficiëntie in de bouw- en vastgoedsector te vergroten. Vastgoedbedrijven worden steeds meer geacht te voldoen aan ESG-doelstellingen (Environmental, Social, Governance) en in de toekomst zullen alleen ESG-conforme bestaande gebouwen aantrekkelijk zijn voor gebruik door derden.

Het duurzame potentieel van digitalisering
‘Digitalisering is belangrijk in het verduurzamingstraject’, zegt Kieb, ‘vooral om bestaand vastgoed in alle activaklassen ‘digitaal gereed’ maken. Ongeveer 95 procent van de bestaande panden moet energie- en duurzaamheidsconcepten implementeren om modern, uitwisselbaar en winstgevend te blijven. Slimme technologie kan hierbij een belangrijke rol in spelen.’

Modulaire bouw bevordert hergebruik
Ook modulaire bouw biedt de mogelijkheid om economisch complexe projecten te realiseren. ‘Vooral bij bestaande gebouwen uit de jaren zestig kom je vaak reguliere gebouwen tegen die veel potentieel hebben voor modulaire bouw. Modulaire bouw is niet alleen geschikt voor complete projecten, maar ook voor afzonderlijke onderdelen van een bestaand gebouw, zoals de gevel of een nieuwe technische module. Het hergebruik van bestaande gebouwen bespaart middelen en energetische optimalisatie en vermindering van CO2-uitstoot zijn daarbij bijna standaard geworden.’ Kieb hecht eraan te benadrukken dat duurzaamheid in de bouw- en vastgoedsector niet alleen gaat om milieubescherming, maar ook om het creëren van economische waarde en sociale voordelen. ‘Door modulaire bouw te integreren, kunnen bouwbedrijven en vastgoedeigenaren op een duurzame manier waarde creëren en kosten besparen.’

Duurzaam is meerwaarde voor de toekomst
Kortom, het is tijd voor de bouw- en vastgoedsector om te investeren in de toekomstbestendigheid van hun bestaande panden. Het renoveren en upgraden van deze gebouwen naar duurzame, energiezuinige en digitale gebouwen zal niet alleen bijdragen aan de bescherming van het klimaat, maar ook aan het creëren van economische waarde en sociale voordelen. Dit zal niet alleen voldoen aan de steeds strengere ESG-eisen, maar ook de gebouwen aantrekkelijker maken voor gebruik door derden.

Expert Talk over uitdagingen en kansen in verduurzaming
Er zijn uitdagingen in de verduurzaming van de bouw- en vastgoedsector. En een aantal mooie kansen. De Expert Talk die Drees & Sommer op 9 mei organiseert, biedt een uitstekende gelegenheid voor belanghebbenden in de bouw- en vastgoedsector om meer te leren over duurzame renovatie en transformatie. Het programma geeft inzicht in de nieuwste ontwikkelingen en trends in de sector, en er is ook gelegenheid om te netwerken met andere professionals in de industrie. Samenwerken aan een duurzamere toekomst voor de bouw- en vastgoedsector.

Meer informatie over de Drees & Sommer Expert Talk op 9 mei over Duurzame Renovatie en Transformatie is te vinden op www.dreso.nl.

Reacties