WOZ-waarde van een koophuis: Alles wat je moet weten

Ben jij eigenaar van een koophuis? Dan is de term WOZ-waarde je vast niet onbekend. Maar weet je ook wat het precies inhoudt en waarom het belangrijk is om de waarde van je huis te weten? Nee? Geen zorgen, we leggen je alles uit. Inclusief tips wat te doen als je het niet eens bent met jouw WOZ-waarde.

De WOZ-waarde is de geschatte waarde van een woning. Elk jaar stelt de gemeente deze waarde vast. Let wel op, de WOZ-beschikking die je begin 2023 ontvangt gaat over de waarde op 1 januari van het voorgaande jaar. Maar wat doet de gemeente met deze informatie? De waarde van de woning wordt gebruikt om de gemeentelijke belastingen te bepalen, ook wel bekend als de Onroerendezaakbelasting (OZB).

Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger jouw belasting. Goed om te weten dus wat de WOZ-waarde van jouw huis is en of deze wel klopt. Is jouw woning in waarde gestegen? Dat kan ook voordelen hebben. Zo kan het de risico-opslag op je rente verlagen. In dat geval is het slim om je hypotheekverstrekker schriftelijk te verzoeken de renteopslag te verlagen. Vergelijk ook meteen je huidige rente met de actuele hypotheekrente. Misschien is het voor jou wel slim om je te verdiepen in het oversluiten van je hypotheek.

Het bepalen van de WOZ-waarde
De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van jouw koophuis, maar waar baseren ze dat op?
Hiervoor wordt naar verschillende factoren gekeken. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van jouw huis, het perceeloppervlak en waar je huis ligt. Dit wordt vergeleken met andere, vergelijkbare woningen in de buurt die het afgelopen jaar verkocht zijn. Op basis van deze vergelijking stelt de gemeente de WOZ-waarde van jouw woning vast.

De WOZ-waarde zelf opvragen
Je ontvangt de WOZ-waarde in de eerste maanden van het jaar. Vaak betekent dit dat de beschikking in februari of maart op je mat ligt. Het is ook mogelijk om de waarde van jouw koophuis zelf op te vragen. Dit kan meestal via de website van de gemeente waar je woont. Hiervoor heb je wel je DigiD nodig. Heb je dit niet bij de hand? Dan is het vaak ook mogelijk dit telefonisch of schriftelijk opvragen.

Stijgende WOZ-waardes en dalende huizenprijzen
Maar waarom stijgt de WOZ-waarde met 17 procent terwijl de huizenprijzen dalen? Een veelgestelde vraag die je nu misschien al weet te beantwoorden. De WOZ-waarde die je nu in de brievenbus vindt, is de waarde van jouw huis op 1 januari 2022. Toen lagen de huizenprijzen nog een zeer hoog.

De prijsdaling die we nu merken, heeft zich gedurende het afgelopen jaar voorgedaan. Overweeg je om jouw huis te verkopen? Dan kan een hogere WOZ-waarde gunstig zijn voor je vraagprijs. Het is in dat geval ook verstandig om je maximale hypotheek te berekenen. Zo heb je meteen een realistisch beeld van de prijsklasse waarin je een nieuwe woning kunt zoeken.

Bezwaar maken
Ben je het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Dan kun je binnen zes weken na de dagtekening van je WOZ-beschikking bezwaar indienen. Hierin geef je aan waarom je het niet met de vastgestelde waarde eens bent. De gemeente zal jouw bezwaar beoordelen en mogelijk de WOZ-waarde aanpassen.



Reacties


Laatste nieuws