Kamernet-verhuurrapportage terug van weggeweest

Wat is de gemiddelde huurprijs voor een kamer in jouw stad? Wat is het gemiddeld aantal vierkante meters van een kamer, studio of appartement? Hoe is de onderlinge verdeling van de verschillende soorten huurders en verhuurders? Om je te helpen het antwoord op deze vragen en nog veel meer te vinden, is Kamernet terug met de jaarlijkse verhuurrapportage. De link naar de rapportage is onderaan dit artikel te vinden.

Sinds 2019, de laatste keer dat we de verhuurrapportage maakten, is er veel gebeurd: we hebben niet alleen een wereldwijde pandemie en het uitbreken van een oorlog in Oekraïne meegemaakt, ook de inflatie is enorm toegenomen. De problemen op de Europese huizenmarkt, en met name in Nederland, zijn groter dan ooit. In de nieuwe editie van de verhuurrapportage kijken we naar de trends en ontwikkelingen van de huurprijzen in 2022 ten opzichte van de voorgaande jaren en dat levert een aantal interessante inzichten op.

Zo zien we dat het aanbod van huurwoningen, vooral voor studenten en starters, in de loop der tijd is afgenomen, terwijl de vraag juist flink is toegenomen - een dynamiek die mede verklaart waarom de huren flink zijn gestegen. De gemiddelde huurprijs voor een kamer in Nederland bedroeg in 2022 maar liefst € 531,41 per maand, een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van 2020. Het einde is bovendien nog niet in zicht: voor de komende jaren wordt een verdere toename van het tekort in aanbod voorspeld, waardoor de huurprijzen naar verwachting nog verder zullen stijgen. De top drie duurste Nederlandse steden in 2022 als we kijken naar kamerprijzen per vierkante meter zijn Amsterdam, Haarlem en Rotterdam. In de steden Wageningen, Enschede en Leeuwarden zijn de prijzen het laagst.

Een andere trend die we bespreken is de terugkeer van internationale woningzoekenden op de Nederlandse huurmarkt. Dit is een direct gevolg van het afschaffen van COVID-19-gerelateerde maatregelen die de mobiliteit de voorgaande jaren beperkten. Hoewel de Nederlandse woningzoekenden op Kamernet nog altijd een grote meerderheid uitmaken, is het aandeel buitenlandse woningzoekenden gegroeid van 20 procent in 2020 naar 33 procent in 2022. Verreweg de grootste groep internationals die op zoek is naar huisvesting via Kamernet is afkomstig uit de Verenigde Staten, op flinke afstand gevolgd door Duitsers en Spanjaarden.

Het merendeel van de woonruimtes op Kamernet wordt nog altijd aangeboden door particuliere verhuurders, gevolgd door huisgenoten (voornamelijk studenten) en verhuurmakelaars. Toch neemt het aandeel particuliere verhuurders dat kamers, studio’s en appartementen aanbiedt iets af. Dit kan onder meer veroorzaakt worden door nieuwe regelgeving, zoals bijvoorbeeld de opkoopbescherming en andere regels die de capaciteit voor kamerverhuur door huiseigenaren beperken. Opvallend is de toename van het aantal huisgenoten versus de afname van particuliere verhuurders en een kleine afname in het aanbod van gemeubileerde woningen.

Benieuwd naar uitgebreidere informatie en meer gedetailleerde inzichten in de actuele stand van zaken op Nederlandse huurmarkt? De Kamernet-verhuurrapportage is vanaf 26 januari a.s. te downloaden via Kamernet.nl.



Reacties


Laatste nieuws