Blog Jurjen Thomas: 'Dit is een no-brainer. Precies wat de markt nodig heeft'

OSRE, IT-specialist voor de vastgoedsector, viert zijn 10-jarig jubileum. Co-founder Jurjen Thomas blikt in dit artikel terug naar de ontwikkelingen van het bedrijf in het afgelopen decennium. Vandaag het tweede deel. Hoe keek de markt naar innovatieve toepassingen die de vastgoedtransactie slimmer maken? Hoe is dat nu?

“We durven de investering nog niet aan,” zegt een van de directieleden van een grote corporatie. Het is de zoveelste. Het is eind 2016. Ik ga met Arjan van Meer van de ene naar de andere meeting met onze beeldende presentaties om de vastgoedtransactie slimmer te maken met OSRE Relet (wederverhuur). Ze vinden onze visie inspirerend en innovatief. Maar niemand durft commitment te geven. 

Onze boodschap is helder. Onze propositie ook. Het bestaande verhuurprocessen optimaliseren. We weten dat het efficiënter en beter kan. De markt smeekt er in onze ogen om. Er is een grote frustratie bij de kandidaat huurders. Het inschrijfproces is het tegenovergestelde van een wasmachine bij Coolblue bestellen. Tegelijkertijd is het verhuurteam gefrustreerd, omdat ze alle document moeten doorlopen en veel handmatig moeten doen en het onnodig veel tijd én geld kost. Toch is er geen beheerder of belegger die het aandurft. 

Er is namelijk een dilemma. Om het proces te optimaliseren, is er een flinke investering nodig om het softwaresysteem erachter op te tuigen. Daar hebben we partijen voor nodig die commitment te geven. Maar geen partij durft de kosten voor de baten te stellen. 

Juist nu kunnen we dankbaar gebruik maken van innovatieve oplossingen om de kwaliteit voor huurders te verhogen en rendement te optimaliseren.

Twee jaar lang leuren we van meeting naar meeting. Het voelt ondertussen alsof we een inhuur act zijn om de management- en directieteams te inspireren rondom innovatie. Begrijpen doen we het niet. Niet echt tenminste. Het OSRE-platform heeft zich al bewezen. Op nieuwbouw huur en -koop. Mutatie verhuur is een heel ander proces, dat begrijpen we. Maar de weerstand om te innoveren, begrijpen we niet.  

“Dit is een no-brainer. Precies wat we nodig hebben. Wat de markt nodig heeft,” zegt een directeur van een grote vastgoedpartij.” Begin 2018 zit ik met hem in een woonkamer die als directiekamer dient. Eindelijk. Iemand die onze boodschap snapt. Dat gesprek werd het turning point voor OSRE. Niet veel later stond de eerste versie van ‘Relet’, het OSRE-platform voor mutatie verhuur. 

Maar aan één partij in de markt, hadden we niet voldoende om onze visie te realiseren. “We hebben een strategische partner nodig,” zeg ik tegen Arjan. Arjan is het ermee eens. Om dit echt goed van de grond te krijgen, is er meer nodig. 

Niet veel later loopt Arjan op een Dag van Woningcorporaties Jeroen Kuiper, algemeen directeur van Aareon NL, tegen het lijf. Het is meteen duidelijk dat OSRE een goede fit is. Het past binnen de propositie en ambitie van Aareon, die softwaretoepassingen en diensten ontwikkelt en implementeert voor woningcorporaties en commercial real estate. Vanaf dat moment gaat het snel. April 2019 wordt Aareon strategisch aandeelhouder. Met de ondersteuning van Aareon is er ruimte om innovatieve, effectieve tools te ontwikkelen om het verhuurproces verder te automatiseren.

Innovatie wordt meer omarmd
Er is in de afgelopen jaren een hoop positief veranderd in de markt op het gebied van innovatie, in het bijzonder in het verhuurproces. Als je kijkt naar de mindset, wordt innovatie meer omarmd. Dat wil niet zeggen dat we er al zijn. We staan aan de vooravond van een nieuwe crisis, de rentes stijgen en de rendementen dalen. Juist nu kunnen we dankbaar gebruik maken van innovatieve oplossingen om de kwaliteit voor huurders te verhogen en rendement te optimaliseren. Is de markt daar al klaar voor? 

Benieuwd hoe OSRE begon? Dat lees je in de Founder Story van Jurjen Thomas. Volgende week vertelt hij meer over de mogelijkheden voor beleggers, corporaties en ontwikkelaars van nieuwe technische innovaties. 

Foto v.l.n.r.: Jurjen Thomas en Arjan van Meer (OSRE).



Reacties


Laatste nieuws