'Stijgende bouwkosten hebben zeker invloed op de haalbaarheid van hotelprojecten'

'Stijgende bouwkosten hebben zeker invloed op de haalbaarheid van hotelprojecten'

In dit deel van de artikelenreeks over de bouwkosten binnen de hotelsector sprak Colliers met Nathalie Bockhoudt, projectmanager en eigenaar van Crescenta dat voorziet in vastgoedadvies en projectmanagement.

Crescenta werkt zowel aan nieuwe ontwikkelingen als herontwikkelingen, van initiatief tot oplevering. "Door elkaar goed te begrijpen en scherp te houden, blijft het leuk voor alle partijen", vertelt Bockhoudt. 

Hebben jullie te maken met hogere bouwkosten bij een hotelontwikkeling? Zo ja, hoe gaan jullie ermee om?
"Momenteel zijn we bezig met een project dat klaar is om gebouwd te worden, maar waar we alleen nog een geschikte koper moeten vinden. We hebben bij dit project alles in pakketten gesplitst om zo onze risico’s te spreiden. Het is voor ons belangrijk om precies te weten wát en hóe we bouwen, om flexibel om te gaan met de stijgende bouwkosten. We steken veel tijd in de voorbereiding om precies te weten waar het gebouw aan moet voldoen en op basis van welke ‘brand standards’. Om efficiënter en goedkoper te bouwen worden deze standaarden kritisch onder de loep genomen."

Hebben de stijgende bouwkosten invloed op de haalbaarheid van nieuwbouwontwikkelingen en transformaties?
"De stijgende bouwkosten hebben zeker invloed op de haalbaarheid van hotelprojecten. Het gaat hierbij niet alleen om de bouwkundige kosten maar ook om de installatietechnische kosten, die bij hotels een groot aandeel van de kosten zijn. Dit is vooral het geval voor hotels in het drie- en viersterrensegment waar de terugverdiencapaciteit een stuk minder is dan voor bijvoorbeeld vijfsterrenhotels. Daarnaast zie ik ook een uitdaging voor de zogenoemde ‘branded’ hotels die moeten voldoen aan strenge brand standards. Dat maakt het moeilijker om een project financieel rond te rekenen."

Wat is de grootste uitdaging met betrekking tot de bouwkosten?
"Naast de brand standards, is nu het tekort aan chips een grote uitdaging. Maar ook andere grondstoffen die nu beperkt beschikbaar zijn of worden. De chips zijn nodig om alle installaties in bijvoorbeeld de hotelkamers aan te sturen. Dat zijn er al snel vijf tot zes per kamer. Door de strengere duurzaamheidsregels zullen chips nóg belangrijker gaan worden."

Wat is de invloed van de stijgende bouwkosten op het kwaliteitsaanbod van hotels in Nederland?
"De bouwkosten hebben weinig tot geen invloed op het huidige aanbod. Bestaande hotels kunnen de kosten prima trotseren de komende jaren door slim in te kopen. Voor nieuwe ontwikkelingen zal het vooral voor driesterrenhotels uitdagend worden. Bij het bouwen van hotels komen er behoorlijk wat kosten kijken om aan de brand standards te voldoen en die zijn bij dit segment het moeilijkst terug te verdienen. Daarnaast zijn er steeds meer duurzaamheidsstandaarden waaraan nieuwbouw moet voldoen, maar die nog geen effect hebben op de huurprijzen. Ze kunnen dus niet terugverdiend worden."

 



Reacties


Laatste nieuws