'Met Tatami weet je snel wat een grondpositie waard is en wat de bouwmogelijkheden zijn'

De komende jaren moeten er in Nederland jaarlijks tienduizenden woningen worden gebouwd. De traditionele bouw is niet of nauwelijks in staat om aan die grote vraag naar huisvesting tegemoet te komen. Modulaire bouw vormt om meer dan één reden de adequate oplossing van het probleem, zeker als er gekozen wordt voor een conceptuele aanpak zoals die van het Nederlandse Tatami Homes. Vastgoedjournaal is nieuwsgierig naar het verhaal achter Tatami en naar de investeringsmogelijkheden die het biedt en gaat in gesprek met Adriaan Wijt.

Adriaan Wijt is non-executive board member van Tatami. En als financieel specialist, aandeelhouder, investeerder en toezichthouder betrokken bij verschillende bedrijven en fondsen. Daarnaast adviseert hij verschillende vermogende particulieren, op onafhankelijke basis, op het gebied van investeringen en vermogen. Volgens Wijt vormt het innovatieve, duurzame huisvestingsconcept van Tatami uitstekende mogelijkheden voor ondernemers met een grondpositie om deze op korte termijn optimaal te benutten en/of te ontwikkelen. Want op de traditionele manier schiet het niet erg op: het bouwen van een woning kost gemiddeld zo’n jaar of zeven (twee jaar bouwtijd, vijf jaar proceduretijd). Terwijl Tatami alle tools heeft om snel inzichtelijk te maken wat een grondpositie waard is en wat de bouwmogelijkheden zijn. Maar daarover zo meer.  

Waarom Tatami
Voor wie een beetje vaart wilt maken, is Tatami de aangewezen partij om mee in zee te gaan. Adriaan Wijt: “Niet alleen om een snelle indicatie te krijgen van de waarde van je positie, die mede wordt bepaald door de bebouwingsmogelijkheden, maar ook omdat Tatami over een sterk team beschikt waarin de expertise van verschillende industrieën en disciplines zijn samengebracht.” Zo is Tatami oprichter Stan Vermeulen medeverantwoordelijk voor het internationale succes achter het premium kinderwagenmerk Joolz, waarvoor hij in 2007 en 2008 het merk ontwikkelde en fundraising verzorgde en aandeelhouder werd. Als CEO stuurde hij tussen 2011  en 2019 het bedrijf aan als CEO. Medeoprichters van Tatami Jeroen Koops en Pepijn van de Weijer hebben samen het  projectontwikkelingsbureau New Cheese Development, gespecialiseerd in gestapelde woningbouw. Kasper Hesp is senior ontwikkelaar en verantwoordelijk voor de validatie en acquisitie van posities. Bas van Gelderen werkte meer dan zeven jaar in de techniek en productie van modulaire hotelbouw in Europa. Daarnaast werden er partners aangetrokken om het basisconcept van modulaire, stapelbare appartementen verder uit te werken en concreet uit te voeren. Die werden gevonden in Paul de Ruiter Architects, gespecialiseerd in duurzame architectuur, en Tank, een gerenommeerd Amsterdams interieur ontwerpbureau. Voor de productie werd aansluiting gezocht bij onder andere Jan Snel/Daiwa Housing. Ook ging Tatami een strategische alliantie aan met OMRT om te onderzoeken hoe de software en technologie van OMRT kan worden ingezet bij de acquisitie en ontwikkeling van woningbouwprojecten. Adriaan Wijt: “Kortom, er staat een sterk team dat samen alle aspecten van eerste idee tot uiteindelijke realisatie van de woningen kan tackelen. Je beschikt met Tatami als het ware over een gereedschapskist, waaruit je gebruikt wat je nodig hebt.”

Van cash naar cashflow
Vervolgens gaat Adriaan Wijt in op de doelgroep waar Tatami zich op dit moment vooral op richt, namelijk ondernemers met een grondpositie die deze te gelde willen maken. Dit kan op verschillende manieren, want de mogelijkheden zijn legio. Maar er zijn de nodige haken en ogen. Adriaan Wijt legt uit: “Als het gaat om vastgoed, dan is alles prima zolang het gaat om panden en de verhuur ervan. Maar gaat het over grondposities of herontwikkeling, dan wordt het ingewikkeld voor de meeste ondernemers, die geen vastgoed ontwikkelingservaring hebben. Dus is vaak de enige oplossing het pand of de positie verkopen met boekwinst. Terwijl ze het ontwikkelingsresultaat laten liggen. Ander punt is natuurlijk de vraag: wat doe je met de opbrengsten na de verkoop van je positie?” Tatami biedt volgens Adriaan Wijt de mogelijkheid, of beter gezegd: de mogelijkheden, om de waarde van die grondpositie te optimaliseren: “Tatami geeft snel inzicht in de ontwikkelmogelijkheden en daarmee de ontwikkelwaarde die in je grondpositie zit. En dan kun je altijd besluiten wat je gaat doen. Tatami kan daarbij helpen en ervoor zorgen dat je grondpositie wordt omgezet in een duurzame huurstroom. Want vermogen hebben is leuk, maar een inkomstenstroom is nog leuker. Zeker als die inflatiebestendig is.” Tatami beschikt over een ruim netwerk aan investeerders, indien de ondernemer zijn risico wil spreiden of een belegging te omvangrijk vindt om het alleen te doen.

Duurzaam
Duurzaamheid speelt net als woonwelzijn in het hele Tatami verhaal een belangrijk rol. Zo streeft Tatami streeft ernaar om in 2030 compleet CO2 neutraal te zijn. Met een circulaire keten van woonontwerp tot bouw en bewoning. Nu al scoort Tatami op duurzaamheid ruim boven huidige normen, waaronder de nieuwe BENG-eisen. Wijt: “Richting gemeenten is het belangrijk dat je met een duurzaam concept komt voor de invulling van de huisvestingsvraag. En als investeerder en opdrachtgever krijg je niet alleen een gezond rendement. Maar draag je tevens bij aan een beter woonklimaat met een minimale klimaatafdruk. Zo investeren we samen in de volgende generatie. Daar kun je trots op zijn, toch?”

Meer weten?
Heeft u een grondpositie en wilt u weten wat de waarde daarvan is, of weten hoe u de waarde ervan kunt optimaliseren? Of wilt u meer inzicht in de gebruiksmogelijkheden ervan en/of met Tatami deze gaan ontwikkelen? Neem dan contact op met Stan Vermeulen. Hij is graag bereid om met u te spreken over uw vastgoed mogelijkheden en is te bereiken op stan@tatamihomes.com.



Reacties


Laatste nieuws