Leegstaande gebouwen gezocht voor ‘indoor’ stadslandbouw

Stadslandbouw klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het bestaat al op kleine schaal. Met nieuwe technologieën zoals verticale landbouw kun je op weinig ruimte voedsel produceren. Kunnen steden op den duur zelfvoorzienend worden?

In de nieuwe aflevering van de PodStad, de podcast over de stad van Colliers, gaat CEO Dirk Bakker samen met co-host Renske Speelman in gesprek met programmaleider ‘Green Cities’ Marian Stuiver (Wageningen University & Research) en ‘urban farmer’ Jos Hakkennes (Duurzame Kost). De aflevering heet ‘de agrarische stad’ en staat op alle podcastapps.

Landbouw in leegstaande gebouwen
"Stadslandbouw kan bijvoorbeeld in leegstaande fabriekshallen, kantoren of winkels door te kweken in water, maar ook door verticale landbouw waarbij je verschillende kweeklagen op elkaar stapelt”, vertelt Stuiver. “Daarnaast heb je natuurlijk moestuinen of groene daken, die behalve het voedsel een grotere functie hebben: sociale interactie in de buurt en klimaatbestendigheid. Moestuinen kunnen heel goed regen en hitte absorberen.”

Hakkennes verbouwt, met behulp van watertanks met daarin 1.200 forellen, sla op de vijfde verdieping van een gebouw op Strijp-S in Eindhoven. Zijn producten levert hij rechtstreeks aan horecazaken. Hij doet een oproep aan vastgoedeigenaren voor nieuwe locaties. “We willen graag vermenigvuldigen. 2.000 vierkante meter voor een periode van vijf jaar is voldoende om een urban farm op te bouwen.”

<< Beluister de podcast >>

De inclusieve stad
De volgende aflevering van de PodStad komt online op vrijdag 22 oktober en heet ‘de inclusieve stad’. Hierin gaat Dirk Bakker in gesprek met Nicole Maarsen (Home.Earth) en Rosalie de Boer (Synchroon) over steden waar iedereen met plezier samen woont en leeft.



Reacties


Laatste nieuws