Ollongren: 'Disbalans tussen opgaven waar corporaties voor staan en hun financiële middelen'

Woningcorporaties stellen ieder jaar hun investeringsplannen op voor de komende 5 jaar. Voor de jaren 2021-2025 hebben zij samen investeringen gepland van €52,3 miljard, 13% hoger dan eerdere prognoses. Maar is dit vol te houden onder de huidige omstandigheden? Demissionair minister Ollongren heeft in een brief naar de Kamer haar zorgen uitgesproken. 

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

M. Vos

Het is eigenlijk helemaal geen juist beeld dat corporaties pas "op lange termijn onvoldoende financiele armslag hebben". Zo heeft mijn corporatie, Vidomes, in 2012 de investeringsportefeuille zwaar uitgekleed, waaronder de nodige nieuwbouwprojecten. Vestia heeft al 10 jaar geen investeringsruimte en zo zijn er vast nog veel meer. De woningtekorten in deze regio zijn met name ontstaan, omdat we in 2013 gedwongen de traditie doorbraken bij het maken van regionale afspraken, dat de nieuwbouw voor 30% uit sociaal zou bestaan. Die 30% krijgen we er niet makkelijk meer terug in. Kortom, in deze regio komen we zeker al sinds 2012 geld tekort.

Geplaatst op 7 juni 2021 om 15:59


M. Vos

Op lange termijn onvoldoende armslag..? In Haaglanden komen we al sinds 2012 financiele middelen tekort om aan de opgave te voldoen. In 2012 moesten we als Vidomes onze investeringsportefeuille uitkleden, door oa introductie van de verhuurdersheffing. De geest raakte in 2013 uit de fles, toen we in de Regionale Prestatie Afspraken niet meer konden afspreken dat 30% van de nieuwbouw sociaal zou zijn. Dat het sociale woningtekort hier nu zo groot is, komt omdat het lang duurde voor we weer in beeld kwamen voor nieuwbouw. Dus dat we nu "pas" in 2024 geld tekort komen is optisch, dat komt doordat de begroting al lang geleden werd uitgekleed...

Geplaatst op 7 juni 2021 om 16:52



Laatste nieuws