‘Nachtclubs zijn net zo essentieel voor de stad als theaters’

Festivals en openluchtconcerten moeten voorgoed de stad uit. Vermaak in de stad is te veel gericht op toeristen, studenten en hoogopgeleiden, waardoor een grote groep niet aangesproken wordt. Nachtclubs zijn net zo essentieel als musea, filmhuizen en theaters. Eens of oneens?

Deze stellingen en nog veel meer staan centraal in de vijfde aflevering van de PodStad, de podcast over de stad van Colliers. CEO Dirk Bakker gaat in gesprek met A’dam Toren-eigenaar Sander Groet en schouwburgdirectrice Dianne Zuidema over ‘de vermakelijke stad’. De aflevering staat op alle podcastapps en is eenvoudig te vinden via deze link.

Verticaal festival
Groet is de man achter talloze festivals waaronder Mysteryland en is mede-eigenaar van de A’dam Toren. Die toren noemt hij een ‘verticale stad’, omdat het van beneden tot boven is gevuld met vermaak: onder andere een bar, club, restaurant, hotel en observatiedek met schommel die over de rand helt. Allemaal sectoren die door de coronacrisis hard worden geraakt.

Bij de pakken neerzitten doet hij niet. Groet voorspelt de ‘roaring twenties’, in positieve zin, waarin iedereen massaal van de vrijheid geniet zodra het weer kan. Tot die tijd vraagt de situatie om creatief ondernemerschap. ‘’Club Shelter hebben we vorig jaar omgebouwd tot VR Gamepark’’, vertelt hij. ‘’Daar komt een virtual reality achtbaan bij die dwars door de stad rijdt, over de grachten, door Amsterdam Centraal en onder het Rijksmuseum door. Binnenkort kan iedereen een ritje maken.’’

Voorstellingen streamen
Zuidema is directrice van de Stadsschouwburg Amstelveen en had eerder de leiding over de Stadsschouwburg Amsterdam, cultuurcentrum De Balie en festival Oerol op Terschelling. Ze verwacht dat de theaterzalen niet direct weer vol zitten zodra dat weer kan. Dat moeten mensen volgens haar weer in hun systeem krijgen. Vorig jaar, toen het met beperkte capaciteit kon, waren de voorstellingen alsnog niet altijd uitverkocht.

Het streamen van voorstellingen, waarmee je een groter publiek kunt bereiken, is in een stroomversnelling beland. ‘’Dat wordt nu goed opgepakt’’, vertelt Zuidema. ‘’Er vindt een kwaliteitsslag plaats die mogelijkheden biedt om eindelijk echt een keer theater goed op televisie te brengen. Ook het live bekijken van buitenlandse voorstellingen op beeld in een Nederlands theater zal vaker voorkomen. En tot slot zie ik door het toegenomen thuiswerken meer ruimte ontstaan voor lunchvoorstellingen.’’

Bereikbare stad
De volgende aflevering van de PodStad komt online op vrijdag 2 april. Hierin gaat Dirk Bakker in gesprek met NS-bestuurslid Anneke de Vries en mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg over ‘de bereikbare stad’.

Beeldmateriaal: Over the Edge - Martijn Kort



Reacties


Laatste nieuws