‘Echte stedelijkheid ontstaat niet op de tekentafel’

Van de Randstad een wereldstad maken is een utopie. Levendigheid en veiligheid laten zich niet ontwerpen. Hoe historischer de stad, hoe meer sfeer. Eens of oneens? Deze stellingen en nog veel meer staan centraal in de eerste aflevering van de PodStad, de podcast over de stad, van vastgoedadviseur Colliers.

CEO Dirk Bakker gaat in gesprek met architect Caro van de Venne en gebiedsontwikkelaar Martine Vledder over de maakbare stad. In hoeverre is de stad maakbaar? Wat is er nodig voor succes? De podcast staat op alle podcastplatformen en is via deze link te vinden.

Vermaakbare stad
Volgens Van de Venne is de ideale stad een stad die zich laat maken door beleidsmakers én bewoners en zich op elk moment weer aanpast, zoals Rotterdam dat bijvoorbeeld doet. Ze introduceert daarom de term ‘vermaakbare stad’, een titel die volgens haar ook goed past bij Berlijn.

‘’Het is belangrijk dat een diverse groep zich kan vermaken in een inclusieve stad’’, vertelt Van der Venne. ‘’Je wilt verrast worden door de stad en onverwachts mensen ontmoeten, ook uit andere lagen van de bevolking, met een andere achtergrond of andere interesses. Als ik in een stad loop waar ik het gevoel heb dat ik bij de happy few hoor, dan is dat niet vermakelijk.’’

Factor tijd
Vledder onderstreept de factor tijd in de discussie over de maakbare stad. Voor een stad als Brasilia, die in relatief korte tijd uit de grond is gestampt, is er volgens haar nog een lange weg te gaan. ‘’Daar is weinig spontaniteit of gezelligheid. Onze eigen ‘gemaakte’ stad Almere staat er beter voor. De echte stedelijkheid mist nog, maar vergis je niet: het is de achtste stad van het land. Die extra laag ontstaat niet op de tekentafel, die komt met de tijd."

Succesvolle stad
De volgende aflevering van de PodStad komt online op vrijdag 19 februari. Hierin gaat Dirk Bakker in gesprek met ondernemer Willem Sijthoff en Detroitexpert Pieter Uittenbogaard over de succesvolle stad.



Reacties


Laatste nieuws