Steeds meer kantoren voorzien van slimme meter

Steeds meer kantoren in Nederland schakelen over naar het gebruik van een slimme meter. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen willen steeds meer ondernemers stappen zetten in besparen van energie en het milieu zoveel mogelijk ontlasten. Met een slimme meter krijgen kantoren een goed inzicht van hun energieverbruik en in combinatie met een energiemanager worden tips gegeven om het energieverbruik te beperken. Het energieverbruik is vooral afhankelijk van hoeveel mensen er op kantoor werken. De meeste elektriciteit gaat op aan ICT-infrastructuur zoals computers of servers.

Ondernemers met een eigen kantoor kiezen vooral voor een slimme meter om te kunnen besparen op energie. De eerste stap naar een besparing is door aan de slag te gaan met monitoring. Op die manier kan achterhaald worden hoeveel energie er verbruikt wordt en waar de meeste energie naar toe gaat. Een slimme meter registreert iedere tien seconden het actuele stroomverbruik. Op die manier is het mogelijk vrijwel realtime inzage te hebben.

De eerste stap naar een beter milieu
De slimme meter verstuurt de data naar een centrale server. Daardoor is het ook mogelijk de slimme meter te koppelen aan bijvoorbeeld een online energiemeter. De data wordt verzonden aan de hand van een gsm-modem die in verbinding staat met de energieaanbieder. Doordat de data ook geïmporteerd kan worden door een online energiemeter, kunnen kantoren meer doen om energie te besparen. Op die manier kiezen steeds meer ondernemers voor een slimme meter voor zakelijk gebruik.

De mogelijkheden van een slimme meter
Er zijn een aantal feiten en fabels omtrent slimme meters. Een voornaamste reden om als gebruiker van zakelijke energie aan de slag te gaan met de slimme meter is het voordeel dat het oplevert. Zo wordt het actuele verbruik altijd inzichtelijk gemaakt. Achteraf blijkt vaak dat er op kleine punten toch nog veel energie te besparen valt. Denk bijvoorbeeld aan binnenverlichting die blijft branden of wanneer de verwarming nog aan staat buiten gebruikstijden. Door te kijken naar het verloop van een dag en een nacht met de slimme meter kunnen ondernemers meer besparen.

Kantoren en slimme meters
Binnen de Europese Unie is afgesproken dat alle energiemeters in de Europese Unie vervangen worden door de slimme variant. Dat is onderdeel van het Europese klimaatbeleid. Door meer inzicht te geven van het daadwerkelijke energieverbruik kan uiteindelijke energiebesparing gerealiseerd worden. Dat komt doordat een slimme meter goed gereedschap is om ondernemers en werknemers bewuster te maken van het energieverbruik. Ook voor netbeheerders zorgt de slimme meter voor een beter inzicht in de hoeveelheid afgenomen elektriciteit.

Slimme energiemeters worden meestal door de netbeheerders zelf aangeboden bij mensen met een klein energieverbruik. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor de zakelijke markt. Daarom zal de netbeheerder ook bij kantoren aanbieden om de meter te vervangen door een slimme meter. Het is ook mogelijk als ondernemer een zogenaamde ‘prio plaatsing’ aan te vragen. Dit betekent dat men op eigen verzoek het kantoor laat voorzien van een slimme meter. Dit is mogelijk door contact op te nemen met de netbeheerder. Daaraan zijn kosten verbonden. Toch kiezen veel ondernemers er voor de slimme meter te laten plaatsen, omdat de kosten van het plaatsen van een slimme meter veel lager zijn dan de besparing die op een korte termijn kan worden gerealiseerd.

Dit betekent dat niet alleen particulieren gebruik kunnen maken van de slimme meter. Ook kantoren worden steeds vaker voorzien van een dergelijk apparaat. Op die manier kan de footprint op het milieu verkleind worden.



Reacties


Laatste nieuws