Ollongren: 'Tot 2030 wil ik dat er 845.000 woningen gebouwd worden'

Minister Ollongren heeft nieuwe afspraken gemaakt met de provincies om de plancapaciteit voor woningbouw waar nodig naar 130% te brengen tot 2030. Overleg met zeven van de twaalf provincies heeft nu al ruimte voor 150.000 extra woningen opgeleverd die tot 2030 gebouwd moeten worden. Overleg met de overige provincies vindt de komende weken plaats.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

Ko Van Garderen

Eindelijk geen woorden maar daden. Voordeel van aankomende verkiezingen. Ben wel benieuwd of de vrijstelling van de natuurvergunningsplicht in de sloop-en bouwfase wordt teniet gedaan door de fase die er na komt. Een groot deel van de 845.000 woningen zal echt nieuwvestiging zijn.

Geplaatst op 6 november 2020 om 15:50


Sibrand Gratama

Zet de komende jaren vooral krachtig in op de strategische en duurzame gemengd stedelijke en ook natuurinclusieve bouwprojecten in bestaand stedelijk gebied en vooral rond OV-knooppunten. Vertragingen kunnen we hier echt niet hebben. Forse woningaantallen kunnen hier gerealiseerd worden met een groot deel middenhuur en -koop. Integraliteit moet voorop staan. Deze projecten dragen juist enorm bij aan de dossiers klimaat, mobiliteit, duurzaam ruimtegebruik, biodiversiteit, nabijheid stedelijke voorzieningen, zorg- en kennisinfra, cultuur, werk, etc. op loop- en fietsafstand en bieden kansen voor diverse deelvoorzieningen.
Extra miljarden voor de eerste 10 tot 15 jaar zijn hiervoor zeer wenselijk, ook om de stedelijke en regionale economieën en vestigingsklimaat (ook internationaal wat de grote steden en innovatiecentra aangaat) een sterke duurzame impuls te geven. Dus kijk ook naar de langere termijn!
Hier moeten we - met alle stakeholders - de schouders onder zetten en niet wachten totdat partijen afhaken, dat zou doodzonde zijn. De ketting is vaak zo zwak als de zwakste schakel en er zijn al zoveel voorinvesteringen gedaan en vaak prachtige (natuur)inclusieve top-ontwerpen vragen erom zo snel mogelijk van start te gaan. Heel inspirerend voor vervolginvesteerders en de werkgelegenheid. Dit proces mogen we niet laten stagneren en we willen ook geen water bij de wijn! Je kunt die grond maar een keer goed uitgeven en ontwikkelen.
Klinkt als een noodkreet, maar vooral bedoeld als stimulans om nu anticyclisch die forse investeringen voor korte EN lange termijn door te zetten.
Die miljarden verdienen we dubbel en dwars terug op diverse belangrijke beleidsterreinen en het land, de steden en de regio's worden er mooier, diverser, socialer en duurzamer mee. En de stadsranden en gebieden tussen steden blijven beter gespaard voor nieuwe natuur, open landschap en stadslandbouw. Alles versterkt elkaar, dus tel uit je winst!

Geplaatst op 6 november 2020 om 16:13



Laatste nieuws