VJ Commentaar: Is de vastgoedsector immuun voor het coronavirus?

Het coronavirus grijpt het Nederlandse bedrijfsleven naar de strot. Heel het bedrijfsleven? Nee, een deel ervan lijkt de dans te ontspringen. In het vastgoed blijft men stug doorbouwen en de rente blijft aantrekkelijk laag en zal zelfs nog lager worden. Toch zijn er niet te onderschatten risico’s.

Dit artikel is alleen voor abonnees

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.

Reacties

De kans is groot dat huurders en verhuurders van restaurants, hotels, bioscopen, maar uiteindelijk ook winkels afspraken zullen moeten maken omdat de omzet dusdanig ingestort is dat slechts nog gedeeltelijke betaling van de huur of tijdelijk geheel geen huurbetaling gedurende een korte periode (tot 3 maanden) mogelijk zal blijken. Gezien het feit dat dit een marktomstandigheid is met naar verwachting een (zeer) tijdelijk karakter is samen de rit uitzingen de beste optie. De verwachting is dat banken uiteindelijk ook weer een in de keten mee zullen doen door tijdelijk geen of lagere rente- en aflossing te eisen, waardoor een negatief cash flow effect beperkt blijft.

Geplaatst op 16 maart 2020 om 16:12


Dossier Coronacrisis

ING: 'Verzoeken om aflossingspauzes te verlengen vallen mee'

Sinds het uitbreken van de coronacrisis waren de meeste banken erg begripvol en werd er veel maatwerk toegepast op de hypotheekbetalingen voor hen die vanwege de pandemie moeite hadden om aan de betalingsverplichting te voldoen. We zijn nu bijna zes maanden verder en hoe ervaart de ING deze situatie nu? VJ sprak met woordvoerder Robert Gunther.

1 oktober 2020 om 09:58 | 4 min

ABN AMRO stopt met het aanbieden van de tijdelijke betaalstop

In het begin van het jaar waren de meeste banken erg begripvol en werd er veel maatwerk toegepast op de hypotheekbetalingen voor hen die het vanwege corona moeilijk hadden om aan de betalingsverplichting te voldoen. We zijn nu bijna zes maanden verder en hoe ervaart de ABN Amro deze situatie nu? VJ sprak met woordvoerder Roland Kroes.

30 september 2020 om 14:16 | 4 min

Experts vrezen ramp Amsterdamse horeca + video

In de Amsterdamse Stopera vond dinsdag de expertmeeting 'Horeca en Hospitality' plaats. Lokale vertegenwoordigers uit onder andere het MKB en de Koninklijke Horeca Nederland waarschuwden de gemeenteraad voor de vele faillissementen die de Amsterdamse ondernemers boven het hoofd hangt als er geen verdere maatregelen worden genomen.

25 juni 2020 om 11:00 | 2 min

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021