AFAS Innovatie Campus: transformatie met nadruk op duurzaamheid, hergebruik en innovatie

AFAS Innovatie Campus: transformatie met nadruk op duurzaamheid, hergebruik en innovatie

Naast het AFAS Clubhuis in Leusden worden twee kantoorgebouwen en een parkeergarage getransformeerd tot campus. Gezamenlijk vormen deze gebouwen vanaf 2024 de AFAS Innovatie Campus met nadruk op duurzaamheid, hergebruik en innovatie. Een ambitieus transformatieproject waar Subvention het subsidieadvies voor verzorgd heeft.

Duurzame ambities
De AFAS Innovatie Campus is volledig duurzaam ontworpen en opereert zonder gas, met een focus op efficiënte verlichting en zonne-energie. Alle panden van AFAS worden losgekoppeld van het gasnet en gekoppeld aan een eigen energiedistributievoorziening. De kantoren voldoen aan de meest recente eisen op het gebied van comfort en efficiëntie. Er wordt gestreefd naar maximaal hergebruik van materialen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem. De parkeergarage wordt voorzien van zonnecarports.

Deze groene aanpak weerspiegelt de toekomstgerichte visie van AFAS op milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien beschikt de AFAS Innovatie Campus over de prestigieuze BREEAM-In-Use Excellent certificering. Dit certificaat bevestigt dat de campus voldoet aan hoge duurzaamheidsnormen en een significante bijdrage levert aan milieuvriendelijke bedrijfsvoering.

Energieneutraliteit en toekomstbestendigheid
Om de opgewekte energie maximaal in te zetten is het AFAS-Clubhuis en de AFAS Innovatie Campus door een eigen Gesloten Distributiesysteem (GDS) met elkaar verbonden. AFAS wordt dus zijn eigen energieleverancier en wil zo aansluitvermogen op het net vrijspelen voor het maatschappelijke belang in verband met netcongestie. De zonnepanelen, (150) oplaadpunten, energieopslag en de WKO-installatie worden door een Energie Management Systeem (EMS) aan elkaar gekoppeld om zo vraag en aanbod van de interne energie stromen maximaal dynamisch in te zetten.

Ook op het vlak van waterbuffering is zoveel mogelijk geïnvesteerd in het opvangen van hemelwater en hergebruik voor sanitaire toestellen en irrigatie van de omliggende groenvoorziening. Om het regenwater maximaal in te zetten wordt er een schoonwaterbuffer gebouwd waar 7.000.000 liter water wordt opgevangen voor eigen gebruik.

Maximale subsidiekansen benutten
Als subsidieadviesbureau was Subvention al vroeg betrokken bij dit project, waardoor vanaf het begin optimaal kon worden ingespeeld op de subsidiemogelijkheden. Door deze vroege betrokkenheid kon Subvention proactief werken en de beste subsidiekansen identificeren en benutten.

Projectleider Bastiaan van het Reve van Subvention heeft de samenwerking met de betrokken partijen als zeer soepel ervaren. Dankzij deze vlotte samenwerking is het maximale subsidieresultaat bereikt en konden de subsidievoorwaarden eenvoudig worden geborgd.

Subvention heeft ook de nieuwbouw van het AFAS Clubhuis begeleidt. Dankzij deze gezamenlijke inspanningen is een sterke basis gelegd voor de succesvolle transformatie naar de AFAS Innovatie Campus. De expertise en betrokkenheid van Subvention hebben niet alleen financieel voordeel opgeleverd, maar ook bijgedragen aan de duurzame en innovatieve doelen van AFAS.

Wim Mars, Bouwkundig Projectleider bij AFAS: 'Voor AFAS staat een maximale duurzame toekomst en een verantwoorde ontwikkeling van de Innovatie Campus voorop. Door een goede samenwerking met Subvention toetsen en passen wij onze keuzes aan op de laatste ontwikkelingen rond het verduurzamen van Nederland. AFAS wil daarmee maximale verantwoordelijkheid nemen.'

BREEAM-In-Use Excellent AFAS Innovatie Campus
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een toonaangevende methode voor het beoordelen van de duurzaamheid van gebouwen. De BREEAM-In-Use certificering richt zich specifiek op bestaande gebouwen en beoordeelt prestaties op het gebied van duurzaamheid. De Excellent rating betekent dat het gebouw een score heeft tussen 70 en 85 procent, wat aangeeft dat het uitzonderlijk goed presteert op gebieden zoals energie-efficiëntie, waterbeheer, afvalbeheer en gezondheid en welzijn van gebruikers.

BREEAM-In-Use Outstanding AFAS Clubhuis
Het AFAS Clubhuis, aan de overkant van de AFAS Innovatie Campus, is het eerste gebouw in Nederland dat de prestigieuze BREEAM-In-Use Outstanding 6 sterren beoordeling gaat behalen, met een indrukwekkende score van 97 procent. Deze uitzonderlijke score benadrukt de toewijding van AFAS aan duurzaamheid en innovatie in de gebouwde omgeving. Hiervoor heeft Subvention ook het gehele subsidietraject begeleidt. Lees hier alles over het nieuwe clubhuis van AFAS.

BREEAM in combinatie met Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunnen bedrijven profiteren van belastingvoordeel door te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Het behalen van de BREEAM-In-Use Very Good of Excellent certificering biedt toegang tot deze regeling, waarmee een deel van de investeringskosten kan worden afgetrokken van de fiscale winst. Voor nieuwbouw geldt een BREEAM certificering van Excellent of Outstanding om gebruik te maken van de MIA.

Energie-investeringsaftrek (EIA)
De Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt bedrijven die investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie de mogelijkheid om 40 procent van de investeringskosten af te trekken van de fiscale winst. Hierdoor kan het netto voordeel oplopen tot 10,3 procent van het investeringsbedrag. Subvention heeft voor de AFAS Innovatie Campus onder andere onderstaande EIA-subsidieaanvragen met succes ingediend:

  • Warmtepompen met WKO: Warmtepompen in combinatie met warmte- en koudeopslag (WKO) systemen zorgen voor efficiënte verwarming en koeling van gebouwen.
  • HR-Glas: Hoog-rendement glas biedt uitstekende isolatie en helpt energieverbruik voor verwarming en koeling te verminderen.
  • Isolatie: Hoogwaardige isolatiematerialen dragen bij aan het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen.
  • LBK'S met warmteterugwinning: Luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning verminderen energieverbruik door warmte uit afgevoerde lucht te hergebruiken.
  • Transkritische CO2-koeling: Dit koelsysteem maakt gebruik van CO2 als koelmiddel, wat milieuvriendelijker is dan traditionele koelmiddelen.
  • Accu's: Vier accu's met een opslagcapaciteit van 2,5 MW helpen om overtollige energie op te slaan voor later gebruik, waardoor de campus zelfvoorzienend is.

Betrokken Partijen
Deze partners werken samen voor de realisatie van de AFAS Innovatie Campus:

  • Dura Vermeer: verantwoordelijk voor de bouw van de campus.
  • Croonwolter&dros: installateur die zorgt voor de geavanceerde technische installaties.
  • Linneman Bouw en Advies: BREEAM Expert, zorgt dat de campus voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen.
  • Subvention: subsidieadviesbureau met specialisaties op gebieden van Vastgoed, Industrie, Woningcorporaties, Agrarisch en IT.

Meer weten? Wil je meer informatie over de AFAS Innovatie Campus? Lees dan hier verder: AFAS Inspireert.

Ga je nieuw- of verbouwen of ben je betrokken bij projecten die mogelijk in aanmerking komen voor subsidie? Neem contact op met Bastiaan van het Reve via 053 - 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier.

Subvention heeft veel ervaring met het begeleiden van BREEAM-projecten en de daarbij behorende subsidies. We zijn benieuwd naar jouw ambities en denken graag met je mee. Onze expertise helpt bedrijven hoge duurzaamheidsstandaarden te behalen en optimaal gebruik te maken van subsidiekansen.Reacties


Laatste nieuws