Van leegstaand kantoorgebouw tot tijdelijke woonruimte voor Oekraïense vluchtelingen

Terwijl gemeenten in Nederland zoeken naar manieren en locaties om vluchtelingen en statushouders onderdak te bieden heeft gemeente Amsterdam, in navolging van onder andere gemeente Tilburg en Amersfoort, de oplossing gevonden in de tijdelijke transformatie van leegstaand vastgoed.

Het kantoorpand, gelegen aan de Bijlmerdreef in Amsterdam, is door Monoma, in samenwerking met B-Right Urban Living, getransformeerd tot woonruimte voor 220 Oekraïense vluchtelingen. De komende drie jaren zal het wooncomplex dienstdoen als opvanglocatie.

Na jaren van leegstand en verschillende huurders heeft het kantoorpand hiermee nu een nieuwe bestemming gevonden als tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De tijdelijke transformatie van het complex geeft gemeente Amsterdam een oplossing met betrekking tot de tijdelijke opvang van vluchtelingen, en draagt bij aan de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam Zuidoost.

Bruisend centrum
Het gebouw, direct gelegen aan het Bijlmerplein, is omgeven door kantoorpanden en nieuwbouwappartementen. ‘Het is een gebied dat de komende jaren echt een boost gaat krijgen en getransformeerd gaat worden. Er vinden op dit moment veel verschillende (bouw)ontwikkelingen plaats die nu al zorgen voor een bruisend centrum met een voortdurende stroom aan activiteiten’, legt Stef Korsten, project manager B-Right Urban Living uit.

Het voormalige kantoorpand maakt deel uit van een grotere herontwikkeling waarin de eigenaren van het pand, Doniger Urban Developments en B-Right Urban Living, samenwerken aan nieuwe toekomstplannen van het pand. 'Voordat dit pand een definitieve nieuwe bestemming krijgt, zal het de komende drie jaar eerst onderdak bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Dit doen we in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Doniger Urban Developments', gaat Korsten verder.

Van kantoorpand tot wooncomplex
Een transformatieproces zoals dit begint met een grondige analyse van het pand, waarbij rekening wordt gehouden met de eisen van de gemeente Amsterdam met betrekking tot vluchtelingenopvang. ‘De gemeente heeft momenteel een enorme uitdaging om alle vluchtelingen op te vangen, zeker nu. Wij proberen daar op onze manier bij te ondersteunen, zoals met dit project. Het is ons gelukt om van een leegstaand kantoorgebouw een wooncomplex te maken dat plaats biedt aan 220 vluchtelingen, door individuele woonruimtes met gedeelde voorzieningen zoals douches, sanitair en keuken te creëren. In verband met het grote aantal bewoners zijn we met het ontwerp zelfs verder gegaan dan de wettelijke veiligheidseisen ons verplichten. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor extra-brandwerende materialen, waardoor het complex met recht een veilig thuis is voor de vluchtelingen die hier opgevangen zullen worden. We mogen echt trots zijn op het resultaat; het is een mooie, tijdelijke toevoeging aan het bruisende centrum van Amsterdam Zuidoost geworden.'



Reacties


Laatste nieuws