'Hospitality kan subsidies voor installatietechniek beter benutten'

De hospitalitybranche kan meer uit subsidieregelingen halen als het verder kijkt dan de vaak toegepaste duurzame gebouwkeurmerken zoals BREEAM of gebruikelijke investeringscategorieën van de Energie- of Milieulijst. Door buiten de gebaande paden te denken, kan flink wat subsidievoordeel behaald worden door energiebesparende technieken bij bijvoorbeeld grootkeukens of zwembadtechnieken. Een bijdrage van Subvention. 

Bij nieuwbouw van hotels wordt al vaak gekozen voor realisatie volgens een zogenaamd duurzaam gebouwkeurmerk. Een keuze die financiële voordelen met zich meebrengt in de vorm van fiscale subsidies en goedkopere financieringsvormen.

De nieuwe hotelontwikkeling van Van der Valk Amsterdam-Zuidas is daarvan een goed voorbeeld. Er werd namelijk voor gekozen om te bouwen volgens de eisen van BREEAM Outstanding, het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat.

Optimale warmteterugwinning draagt bij aan duurzaamheid én lage stookkosten
Naast gebouwkeurmerken valt er juist met installatietechniek veel te behalen. Zowel op het gebied van subsidies als op energiebesparing.

Warmte uit ventilatielucht terugwinnen is een gangbare manier van energiebesparing, maar bij Thermen Berendonck wordt dit ook gedaan bij de afzuiging van de grootkeuken. Een KAT-systeem (Kitchen Air Technology) wint warmte terug uit de lucht die gefilterd wordt afgezogen.

Aan de tekentafel goed nadenken
Ook installeerde Linthorst Techniek een warmtewisselaar om warmte terug te winnen uit afvalwater voordat het in het riool terechtkomt. Ten slotte wordt ook de warmte van de sauna’s optimaal hergebruikt. Een koelsysteem in de vloer onttrekt warmte aan de sauna’s die weer wordt gebruikt om de zwembaden te verwarmen.

"Dergelijke innovaties komen, ook wanneer ze niet op de Energielijst staan, alsnog voor subsidie in aanmerking als de energiebesparing te verantwoorden is onder een generieke code", vertelt subsidieadviseur Ruud Lenderink van Subvention. Door aan de tekentafel al goed na te denken over toe te passen technieken en met een goede onderbouwing valt hier nog veel te halen.

Subsidies voor grootkeukens en zwembadtechniek
De grootkeuken van Thermen Berendonck kan gezien worden als schoolvoorbeeld voor de toepassing van duurzame technieken. Zo maakt het bedrijf gebruik van een laagdebiet afzuigkap, een energiezuinige wasdroger en wordt er gekookt op inductie.

Hetzelfde geldt voor de zwembadtechniek. Een ontsmettingsinstallatie op basis van zogenaamde Electrolysed Chemical Oxidation en een (Katalytische) Oxidatiereactor voor waterreiniging zijn beter voor het milieu en dragen bij aan de duurzaamheid van het resort.

Een voor een investeringen die in aanmerking komen voor Energie- en Milieu- investeringsaftrek (EIA en MIA). Dergelijke investeringen boden Thermen Berendonck naast een lage energierekening een netto subsidievoordeel van 13,75% op energiebesparende technieken.

Subsidiepotentie al in de ontwerpfase bepalen
Wanneer je het optimale resultaat wilt behalen op gebied van duurzaamheid en subsidies, moet je in de ontwerpfase al bepaalde keuzes maken. Ruud over de subsidiepotentie: ‘Door onze ervaring in de leisurebranche bij hotels, horeca en vrijetijdsbesteding kunnen we niet alleen voor bouwkundige maar dus ook zwembad-, keuken- en installatietechnische elementen subsidie aanvragen.’

Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor jouw organisatie of project? Neem dan contact op met Ruud Lenderink via 038 - 853 13 85 of kijk op www.subvention.nl.



Reacties


Laatste nieuws