Het duurzaamste wellnesscomplex van Europa

Met de opening van het splinternieuwe Thermen Berendonck breidde Quality Wellnessresorts haar aanbod uit. Het uitgangspunt was een zo duurzaam mogelijk wellnessresort dat past in het recreatiegebied De Berendonck. Dat resulteert niet alleen in een modern complex maar ook in lage energiekosten en flink wat subsidievoordeel.

Bij de bouw van Thermen Berendonck was duurzaamheid het uitgangspunt op het gebied van materiaalgebruik, energieverbruik en warmtebenutting. Zo werd bij alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties de maximale besparing en hergebruik van energie en warmte behaald. Warmte wordt teruggewonnen uit de sauna, het afvalwater en zelfs de afzuiging in de restaurants. De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is 30% lager dan de wettelijke eis vanuit het Bouwbesluit.

Optimale energiebenutting in resort en restaurant
De warmte van de sauna’s wordt optimaal hergebruikt. Een koelsysteem in de vloer onttrekt warmte aan de sauna’s die weer wordt gebruikt om de zwembaden te verwarmen. Daarnaast installeerde het bedrijf een warmtewisselaar om warmte terug te winnen uit afvalwater, voordat het in het riool terechtkomt. Innovaties die het bedrijf ook op haar andere locaties toe wil passen.

Ook in de grootkeuken van het wellnessresort zijn de nodige installaties aangebracht om energie te besparen. Warmte uit ventilatielucht terugwinnen is een gangbare manier van energiebesparing, maar bij Thermen Berendonck wordt dit ook gedaan bij de afzuiging van de grootkeuken. Een KAT-systeem (Kitchen Air Technology) wint warmte terug uit de lucht die gefilterd wordt afgezogen.

Meedenken voor het maximale resultaat
Bij het bouwproject zat Ruud Lenderink, subsidieadviseur bij Subvention, aan de tekentafel. Door vanaf het begin mee te denken, kon het maximale resultaat worden behaald. "Naast de veel toegepaste subsidiecategorieën zoals duurzaam bouwen, warmteterugwinning uit ventilatie en warmtepompen, konden we ook veel specifieke investeringen melden onder zwembadtechnieken en horeca", vertelt Ruud Lenderink, subsidieadviseur bij Subvention. "Door onze ervaring in de leisurebranche bij hotels, horeca en vrijetijdsbesteding konden we niet alleen de bouwkundige maar ook zwembad-, keuken- en installatietechnische elementen in de subsidieaanvragen verwerken."

Slim materiaalgebruik 
Het gebruik van hennep-blokken met leem als bouwmateriaal zorgt voor goede isolatie. Het ziet er mooi uit en bespaart stookkosten. Het gebouw voldoet aan de voorwaarden voor een duurzaam nieuw utiliteitsgebouw en behaalde daarmee een Groenverklaring. Dit biedt rentevoordeel met een Groenfinanciering en een groot deel van de bouwsom kwam in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek.

Duurzaamheidsambities leveren geld op
Quality Wellnessresorts wil voor alle resorts het keurmerk Green Key Gold verkrijgen. Thermen Bussloo was al in het bezit van dit keurmerk en Thermen Berendonck sluit hierbij aan.

De duurzaamheidsambities bieden naast een lage energierekening subsidiemogelijkheden in de vorm van Energie- en Milieu-investeringsaftrek. Dit betekent een netto subsidievoordeel van 13,75% op energiebesparende technieken en 6,75% op een groot deel van de bouwkosten.

Tot 15 jaar subsidie voor zonnepanelen
Om zelf energie op te wekken, ligt het dak vol zonnepanelen. De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) subsidieert het verschil tussen de kostprijs en de grijze stroom tot een periode van 15 jaar.

Subsidiemogelijkheden voor jouw nieuwbouw? Wil je weten wat de mogelijkheden voor subsidie voor jouw project zijn? Neem dan eens contact op met Ruud Lenderink via 038 - 853 13 85 of maak gebruik van het contactformulier. Als subsidieadviseur dacht Lenderink vanaf het ontwerp mee voor het maximale resultaat voor Thermen Berendonck.



Reacties


Laatste nieuws