'Bij verduurzaming zien we vaak investeringen op het verkeerde moment’

Er is nog veel werk aan de winkel voor gebouweigenaren. De verplichting van energielabel C in 2023 komt steeds dichterbij. VJ sprak met duurzaamheidsadviseur Eelco Prinse van vastgoedbeheerder Yield Plus. 

In een eerder artikel vertelde Yield Plus al meer over de ‘groene koers’ van deze vastgoedbeheerder. Het verduurzamen van gebouwen is noodzakelijk om bij te kunnen dragen aan het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen.

En dat geldt ook voor kantoorgebouwen. In 2023 moeten deze allemaal over minimaal energielabel C beschikken en in 2030 zelfs label A.

Wat is de energiebehoefte?
Duurzaamheid is een actueel onderwerp. Er wordt veel over gepraat en steeds meer bedrijven zijn zich ervan bewust dat zij actie moeten ondernemen. Dat is zelfs een noodzaak, met de eisen die door de overheid worden gesteld en zijn opgenomen in het Klimaatakkoord.

Volgens Prinse valt of staat alles met de energiebehoefte van een pand. Hij kijkt samen met gebouweigenaren naar de mogelijkheden om energie te besparen en hiermee verspilling van energie uit de gebouwen te halen.

Juiste duurzame investeringen
Wat doet je pand en hoe werkt je pand? Prinse legt uit dat hij samen met gebouweigenaren kijkt naar de huidige situatie en mogelijkheden voor de toekomst. Om een gebouw energiezuiniger te maken, moeten de juiste investeringen gedaan worden.

Prinse: “Wij zien in de praktijk dat er investeringen worden gedaan in het verduurzamen van gebouwen, alleen wordt hierbij vaak het verkeerde moment gekozen. Er worden zonnepanelen geplaatst en een paar jaar later het dak vervangen. Dat is geen duurzame oplossing voor de lange termijn en kostbaar bovendien.”

Hoe moet het wel?
Een betere keuze zou zijn om beide zaken gelijktijdig uit te voeren en bijvoorbeeld gelijk de isolatiewaarde van het dak te verhogen. “Op deze wijze verlaag je de energiebehoefte, kan er zelfs energie worden opgewekt en voorkom je verspilling van geld, tijd en overlast door werkzaamheden voor de huurders op de langere termijn.”

Prinse merkt dat er veel over CO2-reductie wordt gepraat, maar nog te weinig actie wordt ondernomen. “Dat komt voornamelijk doordat gebouweigenaren weinig concrete handvaten hebben om mee aan de slag te gaan. De overheid stelt regels op, maar komt niet met een actieplan.”

Besparen op een grote kostenpost
Ieder bedrijf weet dat huisvesting, personeel en energie de grootste kostenposten zijn. Door het verduurzamen van een gebouw wordt niet alleen energie bespaard, maar ook de kosten gereduceerd. Dat biedt bovendien betere kansen voor verhuur. Huurders hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en stemmen hun keuze voor huisvesting hierop af.

Dat past ook bij die langetermijnvisie, legt Prinse uit: “Als je nu niet investeert in verduurzaming, wat zijn je huurkansen in de toekomst dan nog? Voor huurders wordt het steeds belangrijker en zij treden bovendien graag met die ‘groene keuzes’ naar buiten.”

Yield Plus helpt gebouweigenaren met het maken van een duurzaamheidsplan waarbij de juiste duurzame keuzes gemaakt kunnen worden, gericht op de toekomst en het voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen.



Reacties


Laatste nieuws