Impactbeleggen in zorgvastgoed volgens VN doelstellingen: hoe werkt dat?

Wanneer vastgoedbeleggers naast een goed rendement op hun vermogen ook willen bijdragen aan een betere wereld, dan is impactbeleggen misschien iets voor hen. Hierbij kiezen ze voor beleggingen met een maatschappelijke, sociale of milieu-impact die ook een goed financieel rendement kunnen laten zien. Dat schrijven Henk Reyersen van Buuren en Pieter van Herk van Connect Invest.

De Verenigde Naties (VN) hebben in 2015 een nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030 opgesteld. Deze bevat zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Deze duurzaamheidsdoelen omvatten wereldwijde thema’s, zoals armoede, gezondheid, onderwijs, schoon drinkwater, duurzame energie en klimaatverandering. De duurzaamheidsdoelen zijn zodoende van iedereen én voor iedereen.

Hieronder worden de zeventien doelstellingen weergegeven:
Hoe vertalen we impactbeleggen naar vastgoed?
Als een belegging bijdraagt aan één van de zeventien doelstellingen, kan deze worden gekwalificeerd als impactbelegging. Hoe meer doelen het raakt, hoe meer impact uiteraard. Vastgoedbeleggingen die duurzaam zijn vanuit energie-oogpunt, lopen synchroon met doelstellingen 7 en 13 van hierboven.

Vastgoedbeleggingen die verdergaan dan alleen duurzame energiemaatregelen, komen iets hoger in de ranking voor impactbeleggen. Denk bijvoorbeeld aan woningen in het middenhuursegment, zorgwoningen en starterswoningen. Beleggingen in deze vastgoedcategorieën lossen een maatschappelijk probleem op. Dit sluit aan op doelstelling 11.

Nog verder gaan de categorieën zorgwoningen, nieuwbouwprojecten en de ontwikkelingen die we zien op het gebied van ‘well-being’ binnen kantoren. Een belegging hierin sluit aan op nóg een andere doelstelling, namelijk nummer 3.

Zorgwoningen voor mensen met een handicap, op locaties waar zij middenin de samenleving staan en zoveel mogelijk deel uitmaken van het dagelijkse leven, sluit aan bij doelstelling nummer 10.

Wanneer je belegt in zorgvastgoed voor mensen met een handicap, met een duurzaam energielabel en nieuwbouw, dan kun je daar dus de volgende doelstellingen aan koppelen: nummers 3, 7, 10, 11 en 13.

Het S5 Vitae Fonds voor zorgvastgoed voldoet aan al deze kenmerken. Daarmee is een belegging in dit fonds een belegging met veel impact. 

Afsluitend
Veel thema’s binnen het vastgoed kunnen gekoppeld worden aan Sustainable Development Goals. De ontwikkelingen op het gebied van circulariteit raken bijvoorbeeld doelstelling twaalf. Wanneer afvalproblematiek aangepakt wordt, raakt dit doelstelling veertien en vijftien. Als belegger heb je altijd de keuze of je impact wilt maken op grond van deze doelstellingen. Er is uiteraard niets mis met de wens om een gezond financieel rendement te maken. Maar als deze wens gecombineerd kan worden met het maken van impact, worden we er allemaal beter van.

Henk Reyersen van Buuren en Pieter van Herk zijn oprichters van Connect Invest.



Reacties


Laatste nieuws