‘Van winkelruimte naar gegarandeerd rendement’

Al jaren is er sprake van grote leegstand in het retailvastgoed. Steeds meer winkelpanden zijn leeg komen te staan door het sluiten van verkooppunten, faillissementen van winkelketens en het uitblijven van nieuwe winkels en bedrijven om deze commerciële ruimte opnieuw invulling te geven.

Hoe kan er uit dit (leegstaand) vastgoed rendement behaald worden en hoe kan er nieuw leven in deze panden worden geblazen? HUURGARANT.com licht in dit artikel toe hoe zij hierin staat en wat zij voor eigenaren kan betekenen.

HUURGARANT.com is actief binnen de vastgoedmarkt op het gebied van het huren van woningen, waarbij zij een 100% garantie biedt van de maandelijkse betaling van de huur aan de eigenaar.

Tevens neemt zij klein beheer en eventuele risico’s op zich. Dit zorgt ervoor dat alle zorgen van de verhuurder uit handen worden genomen.

Ook bij het transformeren van vastgoed naar een woonbestemming kan HUURGARANT.com begeleiding bieden. Zowel tijdens het transformatieproces als bij de daadwerkelijke huur van de woningen kan Huurgarant de eigenaar bijstaan, waarbij de eigenaar de zekerheid wordt geboden waar Huurgarant voor staat.

Daar er bij transformatieprocessen vele partijen betrokken zijn, zorgt het uiteraard voor efficiëntie en gemak om na een dergelijk transformatieproces samen te kunnen werken met een partij die zowel uw makelaar, beheerder als huurder is.

Door veranderingen in de consumentencultuur en de toename van online aankopen is er grote leegstand in retailvastgoed ontstaan. Verkooppunten werden gesloten, winkelketens gingen failliet en er zijn relatief weinig nieuwe retailers die deze plekken nieuwe invulling hebben kunnen geven.

Andere doeleinden
Naar verwachting zal het aantal verkooppunten in een periode van 10 jaar (2015 – 2025) verder teruglopen met 5 – 7%. Op het hoogtepunt stond 7,5% van de winkels in Nederland leeg.

Dit heeft al in veel gevallen geresulteerd in een treurig straatbeeld, terwijl deze retaillocaties door hun ligging juist erg gewild zijn en deze zeer geschikt zouden zijn voor andere doeleinden.

'Gezond' leegstandspercentage 
Leegstand tot 4% in winkelgebieden wordt nog als ‘gezond’ gezien, maar volgens velen is dit percentage niet realistisch. Ondanks dat de leegstandscijfers in de afgelopen 3 jaar zijn afgenomen naar gemiddeld 6,8% per augustus 2018 laat de werkelijkheid een ander beeld zien.

Zo is de leegstand in een groot deel van de winkelgebieden – en dan met name buitenwijken van steden, kleinere steden en dorpen - nog (ver) boven dit ‘gezonde’ leegstandspercentage.

Volgens deskundigen komt de afname niet door nieuwe bedrijven die de winkelpanden opnieuw in gebruik nemen. Zo is het aantal winkels in Nederland juist afgenomen. De afname in leegstand zou onder andere te verklaren zijn door het teruglopen van het aantal winkels en het transformeren van deze winkelruimtes naar horecagelegenheden en woningen.

Bewoning
Om leegstand tegen te gaan kan er aan leegstaand retailvastgoed - dat nu geen functie heeft en hierdoor dus ook geen rendement oplevert - een andere bestemming gegeven worden, zoals bewoning.

Door de teruglopende winkelhuren, en de aanhoudende stijging van huurprijzen voor woningen, wordt het voor vastgoedeigenaren steeds aantrekkelijker om hun winkelruimte geschikt te maken voor bewoning.

Deze trend was al langer waarneembaar bij het transformeren van kantoorpanden, maar komt nu ook steeds vaker voor bij winkelpanden.

Op dit moment is de vraag naar woonruimte groter dan de vraag naar winkelruimte. Door aan dit retailvastgoed een andere invulling te geven, kan de beschikbaarheid van huisvesting binnen gemeenten verbeterd worden. Tevens komt dit ten goede van de leefbaarheid en sfeer van deze retailgebieden.

Ontvangt u ook graag kosteloos en vrijblijvend advies van HUURGARANT.com? Neem dan direct contact op via 010-2617023 of ga naar www.huurgarant.com



Reacties


Laatste nieuws